För dig som är skyddsombud
Publicerad: 2023-03-27
|Uppdaterad: 2024-12-09
Oavsett om du är ny eller har varit skyddsombud under en längre tid så är det mycket att hålla reda på. Här sammanfattar Fackförbundet ST vad rollen som skyddsombud går ut på och samlar information om var du hittar rätt stöd för att utföra ditt uppdrag.
För att vara skyddad i ditt förtroendeuppdrag behöver du vara registrerad både hos din arbetsgivare, men också hos Fackförbundet ST. När du är registrerad som förtroendevald har du möjlighet att ta del av det utökade stödet som ST erbjuder.
Vad gör ett skyddsombud?
- För att göra det tydligt vad som ingår i ditt uppdrag som skyddsombud, läs gärna uppdragsbeskrivningen som skyddsombud. .
- Är du huvudskyddsombud? Läs uppdragsbeskrivningen som huvudskyddsombud.
Ny som skyddsombud? Gå vår introduktionsutbildning
Som skyddsombud har du rätt att gå skyddsombudsutbildning via din arbetsgivare på betald arbetstid. För att kunna bevaka arbetsmiljön behöver du förstås få rätt kunskap.
Ibland kan det dock dröja innan arbetsgivaren anordnar en sådan utbildning, så du kan redan nu anmäla dig via STs Utbildningsportal och gå skyddsombudsutbildningen online.
Orientera dig i skyddsorganisationen
Börja gärna med att få en överblick på hur skyddsorganisationen ser ut. Så du vet vem du kan prata med om du har frågor kring ditt skyddsområde. Ställ gärna frågor om hur ofta samverkan sker, alternativt skyddskommitté om arbetsplatsen inte har samverkansavtal där arbetsmiljön är inkluderad.
Ta hjälp av ditt huvudskyddsombud eller ett annat skyddsombud för att få en god start i ditt uppdrag.
Vikten av att engagera, involvera och kommunicera
När du involverar dina kollegor i arbetsmiljöfrågorna får du viktig information om hur arbetsmiljön ser ut inom ditt skyddsområde, var riskerna finns men också vad som fungerar bra och behöver bevaras. Då kan du vara trygg i din sak när du lyfter risk- och friskfaktorer med arbetsgivaren.
Läs mer: så får du igång samtal om arbetsmiljö på jobbet
Lika viktigt är det att kommunicera hur informationen från kollegorna används och hur du drivit arbetsmiljöfrågorna framåt.
Många gånger handlar en bra dialog om att skapa strukturen och en arena för ämnet. Att skapa en regelbundenhet i dialogen, där du hämtar in information och återkopplar från tidigare, ger dina kollegor en trygghet och att de känner sig väl underrättade. Tips på detta kan vara ett digitalt möte, ”arbetsmiljökvarten”, där du ställer frågor om vad som fungerar väl just nu och vad som skaver i arbetsmiljön.
Läs mer: så skapar du engagerande möten med arbetsmiljöfokus
Samarbeta med den fackliga organisationen på din arbetsplats
För att få genomslag i arbetsmiljöfrågorna behöver du föra dialog med den fackliga organisationen på din arbetsplats. Genom att samarbeta med facket i arbetsmiljöfrågorna är ni båda uppdaterade på hur arbetsmiljön fortlöper och vilka processer som rör arbetsmiljön som ni kan behöva ha koll på när ni samverkar eller förhandlar med arbetsgivaren.
Inom ditt skyddsområde kan det finnas arbetsplatsombud, sök upp och börja dialog med dessa! Om det inte är helt klart, kontakta den lokala ST-styrelsen för att få rätt kontaktuppgifter.