Skyddsombud
Publicerad: 2021-05-03
|Uppdaterad: 2024-12-03
Som skyddsombud representerar du arbetstagarna på din arbetsplats för att i nära samverkan med arbetsgivaren förbättra och utveckla arbetsmiljön.
Skyddsorganisationens struktur styrs av hur skyddsområdena på arbetsplatsen är indelade. Det exakta uppdraget för dig som skyddsombud kan därför se olika ut beroende på arbetsplatsens utformning, men de huvudsakliga uppgifterna är desamma.
Nedan följer en generell uppdragsbeskrivning men det är viktigt att ni pratar ihop er i den lokala skyddsorganisationen kring vad exakt som ingår i uppdraget hos er.
Rollen som skyddsombud
Skyddsombudet väljs med ansvar inom ramen för ett specifikt skyddsområde. Valet av skyddsombud ska ske demokratiskt bland de arbetstagare som återfinns inom skyddsområdet och valet fastställs sedan av den lokala fackliga organisation som skyddsombudet tillhör. Skyddsombudets mandat återfinns i Arbetsmiljölagen och dess förordning och föreskrifter. Lagstödet ger ett starkt mandat och stora möjligheter att påverka på arbetsplatsen.
Det är viktigt att du som är skyddsombud är medlem i ett avtalsbärande fackförbund.
För att kunna påverka och bevaka arbetsmiljön behöver du som skyddsombud regelbundet involveras i alla frågor som rör densamma. Observera att det alltid är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret att tillse att arbetsmiljön är god, men arbetsmiljöarbetet ska bedrivas tillsammans med de anställda och du är deras representant. Som skyddsombud har du den viktiga uppgiften att påminna om och lyfta arbetsmiljöperspektivet – både i det löpande, med ett annat ord systematiska, arbetsmiljöarbetet – men även när det är på gång någon typ av förändring i verksamheten.
I uppdraget ingår även att stötta enskilda kollegor i arbetsmiljörelaterade individärenden, exempelvis rörande rehabilitering.
För att få genomslag i arbetsmiljöarbetet behöver du lyssna på kollegorna och inhämta deras synpunkter. Dialogen med kollegorna lägger grunden till ett framgångsrikt påverkansarbete och ger dig också chansen att sprida ett engagemang där fler får upp ögonen för hur viktigt det är att vara med och utforma den gemensamma arbetsmiljön. Det är även viktigt att arbeta nära lokala fackliga organisationer för samordning och samlad analys av behov och vägen framåt.
Ditt uppdrag som skyddsombud
Nedan ges exempel på uppgifter som ingår i rollen som skyddsombud.
- Bevaka arbetsmiljön och uppmärksamma arbetsgivaren på risker i densamma.
- Tillsammans med arbetsgivaren initiera risk- och konsekvensanalyser i samband med förändringar i verksamheten.
- Delta i lokal samverkan, såsom arbetsplatsträffar, samt andra samverkansforum som är relevanta för ditt skyddsområde.
- Samarbeta med övriga skyddsombud och huvudskyddsombudet på arbetsplatsen.
- Ha regelbunden kontakt med dina kollegor om arbetsmiljöfrågor.
Stöd i ditt uppdrag
Nedan följer en beskrivning av det stöd du som skyddsombud kan förvänta dig.
- Arbetsgivaren är skyldig att se till att du får den utbildning du behöver för att kunna sköta ditt skyddsombudsuppdrag. Ta kontakt med arbetsgivaren så snart du blivit vald.
- Även Fackförbundet ST erbjuder utbildningar till dig som skyddsombud. Dessa hittar du i utbildningsportalen. För att få tillgång till utbildningarna måste du vara registrerad som skyddsombud i vårt medlemsregister. Ta kontakt med din lokala fackliga styrelse för hjälp med registreringen.
- I de flesta fall finns redan en etablerad skyddsorganisation hos din arbetsgivare, kontakta huvudskyddsombudet för mer stöd i uppdraget och för rådgivning i enskilda fall.
- Din lokala fackstyrelse har ansvaret för att du som skyddsombud inte blir hindrad i ditt uppdrag. Sök upp styrelsen och samarbeta med dem i arbetsmiljöfrågor.
Anmälan av nytt skyddsombud
När ett skyddsombud har valts ska det anmälas till arbetsgivaren. Det görs av det lokala facket eller arbetstagarna som utsett skyddsombudet. En sån anmälan ska innehålla namn, adress, skyddsområde med mera.