När skyddsombudet behöver agera
Publicerad: 2021-05-10
Systematiskt arbetsmiljöarbete kräver att skyddsombud och arbetsgivare samarbetar. En god dialog underlättar alla samarbeten, men det är inte alltid det ser ut så i verkligheten. I de fall när arbetsgivaren brister, när dialogen inte räcker till, så behöver skyddsombudet agera.
Begäran om åtgärder (6:6a)
Om skyddsombudet uppmärksammar att arbetsgivarens åtgärder inte är tillräckliga i förhållande till konsekvenserna för arbetstagarnas arbetsmiljö eller att arbetsgivaren inte tar sitt arbetsmiljöansvar i den omfattning som behövs, så kan en begäran om åtgärder enligt 6 kap 6 § Arbetsmiljölagen (6:6a) skrivas.
Skyddsombudets ordning vid en begäran om åtgärder (AML §6:6a):
- Kontakta ansvarig chef för det skyddsområdet och berätta om vilka risker som uppmärksammats. Börja alltid med dialog.
- Om det inte är tillräckligt, beskriv arbetsmiljöriskerna i skrift så tydligt som möjligt. Föreslå gärna vilka åtgärder som kan behövas för att motverka riskerna i underlaget. Skyddsombudet ska också åberopa sin rätt som skyddsombud i underlaget, exempelvis “Jag använder min rätt som skyddsombud enligt 6 kap. 6a § arbetsmiljölagen”.
- I dokumentet ska det även framgå när arbetsgivaren ska lämna svar senast, vilket ska vara en rimlig tidsperiod för arbetsgivaren att ge ett svar eller göra åtgärder.
- Lämna över dokumentet. Om dokumentet lämnas fysiskt ska arbetsgivaren skriva under. Vid skickat mail, så bör mottagningskvitto begäras.
- Arbetsgivaren ska svara skyddsombudet inom tidsramen om vilka åtgärder som ska vidtas eller vad som redan är åtgärdat. Skyddsombudet ska involveras och medverka i åtgärderna.
Hanteringen av en AML §6:6a sker inom arbetsgivarens organisation. Det är först när tidsfristen löpt ut och skyddsombudet inte accepterar arbetsgivarens svar, som Arbetsmiljöverket ska blandas in för tillsyn och bedömning. Läs mer om den hanteringen på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Arbetsmiljöverket ingriper inte i så kallade samverkansfrågor, exempelvis om skyddsombudet känner sig hindrad i sitt arbete, frågor som rör medbestämmandelagen (MBL), lagen om anställningsskydd (LAS) eller att arbetsgivaren inte informerar tillräckligt om sina planer för verksamhetens ekonomi eller produktion. I de frågorna ska skyddsombudet kontakta sin fackliga organisation för att få hjälp att hantera frågan. Läs mer om detta under Samverkan – metod och stomme i arbetsmiljöarbetet.
Skyddsstopp
Om skyddsombudet upptäcker allvarlig risk för hälsa eller liv för medarbetare kan ett skyddsombudstopp göras, hanteringsordningen kan du läsa om här.
Stöd och verktyg
Här hittar du stöd och verktyg i de fall arbetsgivaren inte tar sitt arbetsmiljöansvar.
- Arbetsmiljöverkets information om begäran om åtgärder (6:6a)
- Arbetsmiljöverkets exempel på begäran om åtgärder (6:6a).
- Arbetsmiljöverkets information om skyddsstopp.