Kollegor som samtalar

Samverkan - metoden i arbetsmiljöarbetet

Publicerad: 2021-05-07

|Uppdaterad: 2024-12-04

Samverkan är metoden för allt arbete när det kommer till arbetsmiljön på en arbetsplats. Arbetsgivaren har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön, men medarbetare och skyddsombud har en laglig rätt - och skyldighet att samverka i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöarbetet är allas angelägenhet.

I Arbetsmiljölagens tredje kapitel står det att “Arbetsgivare och arbetstagare skall samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö” (3 kap. 1a § AML).

Samverkan, medverkan, dialog, delaktighet. Ord som måste ges en reell och praktisk innebörd för att arbetsmiljöarbetet ska fungera, för att arbetslivet ska vara hållbart.

Skyddskommittén

Skyddskommittén är ett forum för samverkan i arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen. I Arbetsmiljölagens sjätte kapitel står det att “Arbetsgivare och arbetstagare skall bedriva en på lämpligt sätt organiserad arbetsmiljöverksamhet” (6 kap. 1 § AML). Skyddskommittén är ett exempel på en sådan organiserad arbetsmiljöverksamhet.

Alla arbetsplatser med mer än 50 anställda ska ha en skyddskommitté. I skyddskommittén ingår både arbetsgivarrepresentanter, skyddsombud och ofta fackliga företrädare.

Skyddskommittén kan ses som ett nav i arbetsmiljöarbetet och är en del av arbetsplatsens systematiska arbetsmiljöarbete. Skyddskommitténs uppgift är att bidra till utvecklingen av arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Skyddskommitténs uppdrag regleras i Arbetsmiljölagens sjätte kapitel och innebär bland annat att: Delta i planering av arbetsmiljöarbetet, följa hur arbetet genomförs, följa utvecklingen av arbetsmiljöfrågorna, arbeta för att arbetsplatsens arbetsmiljö är och förblir bra. De frågor som skyddskommittén ska behandla framgår av Arbetsmiljölagen 6 kap 9 §.

Skyddsombudens roll

En central roll i samverkan har skyddsombuden. De företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor. De ska medverka i arbetet med att skapa policys och rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet och de ska bevaka att dessa följs.

  • Skyddsombuden arbetar bland annat aktivt med att:
  • Tillsammans med arbetsgivaren se till att arbetsplatsens arbetsmiljöpolicy efterföljs
  • Samverka med arbetsgivaren vid kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön
  • Delta vid framtagandet av handlingsplaner för att förbättra arbetsmiljön
  • Uppmärksamma arbetsmiljön i det dagliga arbetet

Skyddsombuden har en särställning när det kommer till samverkan i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljölagen 6 kapitlet 6a § ger skyddsombuden möjlighet att ställa krav på arbetsgivaren i hanteringen av arbetsmiljöfrågorna. De kan kräva att direkta åtgärder genomförs eller att arbetsgivaren gör en viss typ av utredning. Men innan de går så långt att de ställer direkta krav så bör de ha samverkat frågan så långt det går först. Och i denna samverkan har skyddsombud rätt få en fråga hanterad på en högre nivå så som skyddskommittén. Skyddsombuden har en rätt att agera, påkalla uppmärksamhet och kräva hantering när det kommer till arbetsmiljöfrågorna.

När det kommer till arbetet med specifika risker som har sin hantering i Arbetsmiljöverkets föreskrifter så är samverkan även här metoden. Inte minst eftersom det är ett grundläggande krav i det systematiska arbetsmiljöarbetet och hanteringen av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Så fort något ska undersökas så har skyddsombud rätt att delta i det arbetet. Man kan nästan gå så långt att man kan säga att om arbetsgivaren företar en undersökning/utredning utan skyddsombudens medverkan så äger den mycket liten giltighet.

När samverkan i arbetsmiljöarbetet fungerar optimalt på en arbetsplats så får arbetsgivaren i skyddsombuden en partner i arbetet. Som inte bara är behjälplig i att uppmärksamma faror och risker utan även bidrar till att alla anställda tar sin del av ansvaret i sitt dagliga arbetsmiljöarbete. Då blir det möjligt att flytta fokus från att bara söka fel och brister till att finna lösningar och se möjligheter.

Samarbete mellan skyddsombud och facket

För att arbetsmiljöarbetet ständigt ska finnas integrerat i både fackligt arbete samt inom skyddsorganisationen behöver facket och skyddsombud samarbeta och samverka. Tillsammans behöver vi motverka att arbetsmiljöfrågorna hanteras separat, i stuprör. Vi bör också försöka dra nytta av att den lagstadgade rätten att påverka är stor inom arbetsmiljöområdet.I många av STs fackliga styrelser utses arbetsmiljöansvariga som bland annat fungerar som länk mellan styrelsen och skyddsombuden. Läs mer om uppdraget som arbetsmiljöansvarig.

Dessutom är det fackets uppgift att säkerställa och vid behov strida för skyddsombudens rätt att samverka i alla frågor som rör arbetsmiljön på arbetsplatsen. Denna rätt regleras huvudsakligen i 6 kapitlet i Arbetsmiljölagen, men är inget som Arbetsmiljöverket kontrollerar. Tillåts inte ett skyddsombud att delta i samverkansarbetet kan detta vara ett hindrande vilket kan vara både ett brott mot Arbetsmiljölagen och Förtroendemannalagen. Detta kan i så fall hanteras genom tvisteförhandling, det vill säga inom den fackliga organisationen.

Skyddsombud på alla arbetsplatser

Avgörande för att arbetsmiljöarbete och samverkan ska fungera bra är att det finns skyddsombud på arbetsplatsen. Det är därför viktigt att vi som förbund bidrar till att skyddsombud utses. Enligt STs övergripande verksamhetsinriktning för kongressperioden 2021–2024 ska förbundet arbeta för att vi ska ha skyddsombud på alla arbetsplatser. Läs mer om rollen som skyddsombud och hur skyddsombud utses här.

Stöd och verktyg

Här hittar du mer stöd och verktyg för att utveckla den samverkan och samarbetet i arbetsmiljöfrågor. Se också avsnittet om att utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet.

  • Partsrådets tjänst Organisationsanpassad möjlighetskarta vars syfte är att stärka lokala parters medvetenhet och förståelse för organisationsspecifika förutsättningar kring ett hållbart arbetsliv, samt ta fram analysunderlag för åtgärder kring de mest kritiska utmaningarna.
  • Partsrådets tjänst Samskapat utvecklingsarbete – ett processtöd för att förbättra samarbetet och ta tillvara samlad kunskap och olika perspektiv. Kan avropas partsgemensamt.
  • Partsrådets stöd för att integrera arbetsmiljöarbetet med samverkan enligt MBL.
  • Genom Partsrådets arbetsområde Innovation och utveckling kan du ta del av stöd i innovations- och utvecklingsarbete, ex. metoder och arbetssätt att använda när man vill innovera och utveckla sin verksamhet.
  • Partsrådets tjänst Ursäkta röran är en tankeväckande, mobil utställning med workshops. Syftet är att ge deltagarna perspektiv, möjlighet till reflektion, inspiration och konkreta verktyg för att hantera den förändring som ständigt pågår i arbetslivet – och den förändring ni kanske själva står inför. Kan avropas partsgemensamt.
  • Prevents filmer och reflektionsfrågor för att utveckla samverkan i arbetsmiljöfrågor.

    Fackförbundet ST

    Box 5308

    102 47 Stockholm

    Besök: Sturegatan 15

    Telefon: 0771-555 444

    E-post: st@st.org

    Orgnr: 802003-2101

    Följ oss