byggjobbare

Utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet

Publicerad: 2021-05-07

|Uppdaterad: 2024-12-04

Det är grundläggande för en god arbetsmiljö att det finns ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen. Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är att regelbundet undersöka, genomföra och följa upp verksamheten på ett sådant sätt att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och att en bra arbetsmiljö uppnås.

Det finns ett grundläggande lagkrav på att arbetsgivaren ska bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete (AML 3 kap 2a §). Detta innebär bland annat att man ska kontrollera och undersöka arbetsmiljön för att kunna minimera riskerna. Grunden i SAM är ett hjul med fyra moment: undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp. Arbetsgivaren ansvarar för att det systematiska arbetsmiljöarbetet genomförs, men det ska ske i samverkan med skyddsombuden.

SAM-hjulet

En ytterligare hjälp, och krav, i detta arbete är föreskrifterna om Systematiskt arbetsmiljöarbetet, AFS 2001:1 (SAM). I dessa beskrivs hur arbetet med det systematiska arbetet ska bedrivas, vilka krav på dokumentation som ställs, krav på regelbunden uppdatering – samt att detta är något som ska integreras i den dagliga verksamheten.

Arbetsgivaren ska också ta fram handlingsplaner, policys, för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska bedrivas på arbetsplatsen. Det arbetet ska också göras i samverkan med skyddsombuden.

Att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete är inget sidoprojekt, det ska vara en del av vardagen på en arbetsplats. Arbetsmiljöfrågorna behöver vara ett självklart innehåll i de arbetsplatsnära samtalen, exempelvis på arbetsplatsträffar.

Årlig uppföljning

Det är viktigt att följa upp och ha en löpande dialog med arbetsgivaren angående hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar och hur det eventuellt kan utvecklas. Vad funkar bra och vad ska vi hålla i? Finns goda exempel som bör spridas i organisationen? Vad funkar mindre bra och vad kan vi utveckla? Vilka kompetensbehov finns?

Enligt § 11 i  föreskrifterna om Systematiskt arbetsmiljöarbetet ska det genomföras en årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Under stöd och verktyg hittar du checklistor för denna uppföljning.

Riskbedömning inför förändring av verksamheten

Riskbedömning inför förändring av verksamheten Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete är arbetsgivaren skyldig att genomföra en riskbedömning i samband med förändringar i verksamheten. Riskbedömningen ska I föreskriften står att: ”När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas”. Regeln omfattar exempelvis personalförändringar, nya arbetstider och arbetsmetoder, andra organisationsförändringar, om- och nybyggnation samt ny maskinell utrustning.

En riskbedömning behöver föregås av en kartläggning av vad förändringen består av, var den ska genomföras och vilka arbetstagare som berörs av ändringen. Riskbedömning ska genomföras i samverkan med skyddsombuden och göras innan förändringen genomförs så att eventuella åtgärder kan genomföras i tid. Läs mer i Arbetsmiljöverkets broschyr Riskbedömning inför ändringar i verksamheten, ADI 575 (av.se)

Stöd och verktyg

Här hittar du mer stöd och verktyg för att utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss