Ansvarig för arbetsmiljö
Publicerad: 2021-05-04
|Uppdaterad: 2024-12-03
Du har fått förtroendet att representera dina kollegor på din arbetsplats. Tillsammans med tusentals andra förtroendevalda är du en viktig del av den svenska modellen och är med och spelar roll för utvecklingen av dina egna och medlemmarnas arbetsvillkor.
Fackförbundet STs uppgift är att arbeta för ökad facklig styrka och stärkt sammanhållning och solidaritet på arbetsplatsen. Vi finns också till för att företräda och tillvarata medlemmarnas fackliga intressen. Det här arbetet börjar med att lyssna. Det är dina och andra förtroendevaldas samtal med medlemmar som lägger grunden för Fackförbundet STs arbete.
Som förtroendevald är du dina kollegors representant på din arbetsplats, men också ambassadör för Fackförbundet ST. En annan viktig del av ditt uppdrag är att engagera och leda andra i det fackliga arbetet. För att lyckas behöver du ta ansvar för att förstå ditt uppdrag, se till att du har bra förutsättningar att kunna utföra det - och ofta prioritera bland olika uppgifter.
Nedan hittar du en generell beskrivning av rollen som arbetsmiljöansvarig. Uppdragsbeskrivningen är tänkt att kunna användas oavsett om du har ett uppdrag på klubb-, sektions-, eller avdelningsnivå. Exakt hur uppdraget ser ut där du jobbar beror på hur det fackliga arbetet är organiserat på din arbetsplats. Därför är det viktigt att du pratar med din närmsta styrelse innan du sätter igång.
Fyra huvuduppgifter
Oavsett uppdrag har alla förtroendevalda fyra huvuduppgifter: att kommunicera med, engagera, värva och stödja medlemmar. Vi finns till för våra medlemmar och för att stärka deras intressen på arbetsplatsen.
Rollen som arbetsmiljöansvarig
Som arbetsmiljöansvarig arbetar du tillsammans med dina fackliga kollegor för att göra medlemmarnas röster hörda när det gäller arbetsmiljöfrågor. Du håller också de andra i styrelsen uppdaterade om pågående arbetsmiljöarbete.
I rollen ingår att hålla löpande kontakt med skyddsombud och/eller huvudskyddsombud på din arbetsplats. Du är därför en viktig länk mellan det lokala facket och skyddsorganisationen.
Ibland är det styrelsen som tillsammans med skyddsombud och huvudskyddsombud sätter mål för arbetsmiljöarbetet. I det arbetet spelar du som arbetsmiljöansvarig ofta en viktig roll.
Obs! Det är viktigt att skilja på rollerna skyddsombud och arbetsmiljöansvarig. Dessa skiljer sig från varandra när det gäller både ansvar och befogenheter.
Här är några fler exempel på uppgifter som ofta ingår i rollen som arbetsmiljöansvarig.
- Prata med medlemmar om fackliga frågor och ansvara för att dessa lyfts in i det fackliga arbetet.
- Samarbeta och ha en tät dialog med skyddsorganisationen på arbetsplatsen.
- Bidra till att kompetensutveckla medlemmar i arbetsmiljöfrågor. Det görs med fördel tillsammans med den som är utbildningsansvarig i din närmsta styrelse.
- Omvärldsbevakning av ämnet arbetsmiljö. Informera medlemmar om viktiga nyheter eller händelser som har med detta att göra.
Stöd i ditt uppdrag
Fackförbundet ST erbjuder en introduktionsutbildning som vänder sig till dig som är ny som förtroendevald. Därefter finns vidareutbildningar för olika uppdrag och arbetsuppgifter.
Din närmsta styrelse har ansvar för att introducera dig i ditt uppdrag och att i samråd med dig och arbetsgivaren se till att du får rätt förutsättningar att utföra det. Prata med din närmsta styrelse om vilket stöd du kan få och om det genomförs utbildningar eller andra aktiviteter lokalt.
Om du också är skyddsombud på din arbetsplats är din arbetsgivare skyldig att se till att du får rätt utbildning för att kunna utföra det uppdraget. Om du har denna roll, ta kontakt med din arbetsgivare om att gå en sådan utbildning.