Vad gör jag om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar för arbetsmiljön?
Publicerad: 2023-06-12
|Uppdaterad: 2024-12-04
Du som är förtroendevald i Fackförbundet ST får antagligen hantera många frågor om arbetsmiljön. Men om arbetsgivaren inte gör det som förväntas, hur ska du agera? Här får du vägledning – steg för steg.
Vår utgångspunkt är att arbetsmiljöarbetet ska ske genom samverkan mellan arbetstagarna och arbetsgivaren, även om huvudansvaret alltid ligger hos den senare. En bra dialog brukar vara den snabbaste och enklaste vägen att lösa arbetsmiljöproblem – och bygga ömsesidigt förtroende. Så länge situationen inte är mycket allvarlig kan det därför vara bra att avvakta med de ”tyngsta vapnen”.
Börja med att påpeka bristerna
Det är faktiskt inte säkert att arbetsgivaren känner till de brister som du eller dina kollegor har upptäckt. Därför är det rimligt att börja med att prata med den närmast ansvariga chefen. I de flesta fall behöver det inte gå längre än så.
Om du som läser det här inte själv är skyddsombud så är det bra att informera eller, ännu hellre, involvera arbetsplatsens skyddsombud. Hen kan nämligen bli avgörande längre fram (se nedan).
Om chefen inte kan eller vill vidta åtgärder
Det kan vara så att den chef du först vänder dig till inte har befogenhet att lösa problemet. Det kan också hända att chefen inte delar din problembeskrivning eller dröjer med att agera, kanske på grund av stress. Oavsett vilket kan du då ta frågan vidare till chefens chef. Om det skulle behövas kan du på så sätt eskalera frågan hela vägen upp till högsta chefen – som inte har möjlighet att avsäga sig ansvaret. Däremot kan hen i värsta fall låta bli att lyssna på dig.
Löstes inte problemet genom samverkan?
Om det inte går att lösa den aktuella arbetsmiljöfrågan genom dialog blir det dags att gå den officiella vägen. Alla arbetsplatser med minst 50 anställda måste ha en skyddskommitté. Ett första steg kan därför vara att kräva att kommittén sammankallas och lyfta problemet där. Skyddskommittén är i formell mening bara rådgivande, men en representant från arbetsgivarsidan med beslutsmandat ska normalt sett delta.
Om arbetsgivaren ändå inte agerar kan skyddsombudet överväga att begära åtgärder, med hänvisning till Arbetsmiljölagen (6 kap. 6a §). I ett sådant läge ska arbetsgivaren agera skyndsamt. Om så inte sker kan skyddsombudet begära hjälp från Arbetsmiljöverket, som kan göra ett föreläggande.
I fall du uppfattar situationen som både akut och mycket farlig kan skyddsombudet, i enlighet med Arbetsmiljölagen (6 kap. 7 §), ta över arbetsledningen. På så sätt kan skyddsombudet helt enkelt stoppa verksamhet som riskerar att leda till allvarliga skador. Denna åtgärd kan arbetsgivaren inte förhindra – endast Arbetsmiljöverket kan upphäva skyddsombudets beslut.
Kom ihåg!
Till skillnad från hanteringen av övriga arbetsrättsliga frågor så är partnerna jämställda när det gäller arbetsmiljö. Arbetsgivaren har ingen möjlighet att peka med hela handen – tvärtom ska arbetstagarna ha reellt inflytande.
Om du möter motstånd i en arbetsmiljöfråga kan det därför vara bra att påminna om arbetstagarnas rätt till inflytande och arbetsgivarens långtgående ansvar. Utrusta dig gärna med nödvändiga lagtexter.