Begäran om åtgärder – så gör du för att lägga en 6 6a
Publicerad: 2022-04-25
Som skyddsombud har du flera verktyg i Arbetsmiljölagen att ta till om arbetsmiljön brister. Ett sådant verktyg är att lägga en begäran om åtgärder – en 6 6a. Här får du en praktisk vägledning i hur du gör för att lägga en 6 6a. Mallen hittar du längst ner.
Som skyddsombud är samverkan det främsta verktyget i arbetet med arbetsmiljöfrågor. Att lyfta, hantera problem, och finna lösningar tillsammans med arbetsgivaren är det som ska prägla arbetet. Men ibland kan det uppstå situationer då samverkan inte funkar, då det kanske låser sig i dialogen med arbetsgivaren. Då finns det i skyddsombudens verksamhetspalett en möjlighet att ställa skarpare krav, till och med tvinga arbetsgivaren i en viss riktning. Det verktyget är 6 kapitlet 6a § i Arbetsmiljölagen.
6 6a ger skyddsombuden rätt att begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder eller företar undersökningar för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö. Begäran riktas först och främst direkt till arbetsgivaren. Men om arbetsgivaren inte svarar, eller om skyddsombudet inte är nöjd med svaren så kan man ta den vidare till Arbetsmiljöverket som tittar på frågan. De kan sedan i sin tur rikta krav på åtgärder, ibland kopplade till vite, mot arbetsgivaren. De kan även efter en begäran utfärda förbud.
Formkraven på en 6 6a-begäran är små. I praktiken går den att göra muntligt. Men om man vill ta den vidare till arbetsmiljöverket är det bra att ha gjort den skriftligt då det blir enklare att påvisa att den är gjord. Det krävs ingen särskild blankett, vanlig hantering via e-post fungerar utmärkt.
Ett grundkrav innan en 6 6a får läggas är att skyddsorganisationen samverkat frågan med arbetsgivaren så långt det är möjligt. Ni som skyddsorganisation behöver ha påpekat behovet av åtgärder eller undersökning. Om arbetsgivaren trots det underlåter att göra det ni föreslår är det dags att lägga en 6 6a.
Gör så här
1. Var tydlig och rakt på sak!
”Undertecknat skyddsombud begär med hänvisning till Arbetsmiljölagen 6 kap. 6a § att följande åtgärd/er undersökning/ar vidtas för att uppnå en tillfredställande arbetsmiljö i enlighet med arbetsmiljölagen…”
2. Punktform och att-satser
Gör gärna själva begäran i punktform. ”Att-satser” är bra. Ge konkreta exempel och var så tydlig som möjligt.
3. Ställ upp fakta så arbetsgivaren förstår vad frågan gäller:
Myndighet/Företag:
Arbetsplats/er:
Arbetsuppgift/er:
Risk/er: Beskriv riskerna så konkret och enkelt som möjligt. Undvik långa vindlande beskrivningar om olika skeenden och händelser. I föreskrifterna om Systematiskt arbetsmiljöarbete finns i kommentarerna till föreskrifterna 8 § en genomgång för hur man ser på olika risker.
4. Sätt deadline
Ge arbetsgivaren en tidpunkt för när ni senast vill ha svar på er begäran. Normalt rör det sig om 14 dagar, men detta kan anpassas utifrån vad begäran gäller.
5. Hänvisa till lagtexten
Sist i begäran kan ni lägga denna text:
AML 6 kap, 6a §: Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, skall skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder. Skyddsombudet kan också begära att en viss undersökning skall göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet. På framställning skall arbetsgivaren genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att han mottagit dennes begäran. Arbetsgivaren skall utan dröjsmål lämna besked i frågan. Gör han inte det eller beaktas inte begäran inom skälig tid, skall Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud enligt 7 kap. 7 § skall meddelas.
Tänk på att
- En begäran riktas alltid främst till arbetsgivaren. Det är bara om de inte svarar eller ni inte anser att deras svar är bra nog som skyddsombudet vänder sig till Arbetsmiljöverket.
- Begär bara sådant som handlar om att förbättra eller utreda arbetsmiljön. I en förlängning går det bara att begära sådant som Arbetsmiljöverket kan göra till förelägganden. Att begära att arbetsgivaren ökar bemanningen är inte troligt att ni får gehör för, däremot att de tydliggör prioriteringar i det dagliga arbetet.
- Om ni begär en handlingsplan så bifoga direkt krav på datumsatta uppdateringar i begäran.
- Det går inte begära åtgärder som handlar om brister i samverkan med skyddsombuden. Arbetsmiljöverket har ingen möjlighet att lägga förelägganden som rör sig inom Arbetsmiljölagens 6 kapitel. Uppstår problem i samverkan, eller om arbetsgivaren undanhåller information som skyddsombud begär så är det något för det lokala facket att ta tag i. På Fackförbundet ST innebär detta att ombudsman behöver kontaktas då detta är en fråga som kan leda till en tvisteförhandling.