9 tips inför och efter återgången till kontoret
Publicerad: 2021-06-22
Den 29 september togs rekommendationen om distansarbete för statsanställda bort. Många har redan påbörjat en återgång till arbetsplatsen medan andra fortfarande förbereder sig. Oavsett var ni är i processen har vi samlat några nyttiga tips här.
- Inventera erfarenheter och slutsatser av tiden under pandemin.
- Ha en tät medlemskontakt för att lyssna in medlemmarnas erfarenheter och behov.
- Var flexibel. Medlemmarna kommer troligen vilja olika saker, därför är det bra om det går att vara flexibel med olika lösningar.
- Stressa inte igenom stora förändringar. Samverka och ha en tät dialog med arbetsgivaren. Våga pröva nytt, testa er fram och utvärdera längst vägen. Det är mycket troligt att det digitala arbetssättet, oavsett distansarbete, kommer att utvecklas och påverka alltifrån organisation till utformning av lokaler framöver. Synen på fysiska möten, närvaro och frånvaro har sannolikt förändrats under pandemin. ”Hybridarbete” öppnar upp för nya frågeställningar och arbetsmiljöutmaningar. Läs mer om arbetsmiljöarbete inför och efter återgången.
- Kom ihåg att bedöma riskerna i arbetsmiljön. Alla verksamhetsförändringar behöver riskbedömas ur ett arbetsmiljöperspektiv. Lyssna in och ta hand om eventuell oro. Läs mer om riskbedömning som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Hur gör ni arbetsplatsen smittsäker? Arbetet med att minska risken för smittspridning ska ske som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud. Ta särskild hänsyn till riskgrupper. Visa omtanke och respekt för de som upplever oro. Det är viktigt att alla känner till vilka rutiner som gäller på er arbetsplats. Läs mer om riskbedömning inför återgången.
- Se över rutiner för vid sjukdom. Pandemin har påverkat attityder och förhållningssätt till sjukdom och sjukfrånvaro. Både på kort och längre sikt blir det viktigt att ha en öppen dialog om hur ni hanterar dessa frågor på er arbetsplats. Exempelvis kan en policy vara att en medarbetare med symptom, som ändå känner sig frisk nog att arbeta, ska kunna göra det på hemifrån. Men kom ihåg – ingen ska känna sig pressad att jobba hemifrån vid sjukdom.
- Förväntningar om distansarbete förpliktigar. Om arbetsgivaren har förväntningar på att arbetstagaren ska arbeta på distans ställer det högre krav på arbetsgivaren att tillhandahålla utrustning och arbetsredskap. Vad som ska ingå i dessa kan behöva diskuteras. Här kan du läsa mer om vad som gäller kring distansarbete.
- Bevaka/uppmärksamma ledarskapsperspektivet. Ledarskapet kommer att utmanas. Chefer behöver goda förutsättningar att leda, men också kunskap i hur ohälsa förebyggs och hur hälsa kan främjas utifrån de nya förutsättningarna. Är du chef? Läs vår artikel om hur du hanterar hybridkontoret.
Fler frågor? Här har vi samlat vanliga frågor och svar om återgången till kontoret för medlemmar: