6 kompetenser som ökar din chans till jobb i staten

Vad söker statliga arbetsgivare för kompetenser i när de anställer nya? För dig som vill jobba statligt kan det vara bra att fundera ett extra varv på om du framhäver rätt kompetenser och egenskaper i ansökan.

6 egenskaper och kompetenser statliga arbetsgivare uppskattar:

  • Samarbetsförmåga
  • Förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, språkkunskaper
  • Analytisk förmåga och initiativförmåga
  • Relevant universitets/högskoleexamen
  • Arbetslivserfarenhet
  • Erfarenhet av och kunskap om myndighetsutövning

Punkterna på listan är i rangordning, alltså är samarbetsförmåga den egenskapen som värdesätts allra högst. Om du är på jakt efter ett jobb inom staten kan du ha den här listan i bakhuvudet, kanske har du missat att framhäva just att du uppskattar att arbeta med andra?

Värdefullt för dig som studerar

Om du är student och drömmer om en karriär i staten så kan du tänka lite extra på att erfarenhet av myndighetsutövning är med på listan. Det visar att om det är så att du siktar på en höjdarkarriär inom UD kan det vara värt att ta det där första jobbet som inte är drömjobbet, men som ger just erfarenhet av myndighetsutövning.

Många som söker jobb efter studier har inte så mycket arbetslivserfarenhet, då är det viktigt att du kommer ihåg att framhäva de erfarenheter och kunskaper som du fått genom att studera! Till exempel så är ju samarbetsförmåga, analytisk förmåga och språklig kompetens sådant som universitetsstudenter är experter på! Samarbetsförmågan övas ju upp vi upp vid alla grupparbeten. Stilistisk förmåga, alltså att skriva och prata korrekt är ju, precis som analytisk förmåga, i princip vad eftergymnasiala studier går ut på.

Bra med mer representation

Enligt den här listan värdesätts egenskaper och kompetenser högre än till exempel betyg, referenser, examensarbete eller vilket lärosäte du läst på. Det är med andra ord du, din kompetens och personlighet som är allra viktigast. Inte din bakgrund eller vilka betyg/omdömen andra ger om dig. Det är glädjande för oss alla som tycker att det är viktigt att staten faktiskt representerar de medborgare den utgörs av.