Jobba statligt

Du som jobbar statligt arbetar i medborgarnas tjänst. Det ställer specifika krav som övriga anställda saknar - både när det gäller dina rättigheter och dina skyldigheter. Här reder Fackförbundet ST ut vad det innebär att vara statligt anställd.

bild av ett tåg i en stadsmiljö

Vad innebär det att jobba statligt?

Att jobba statligt är speciellt. Jämfört med privat sektor finns fler bestämmelser att ta hänsyn till. Samtidigt finns det väldigt stora möjligheter att göra skillnad. 

Läs mer
Stadsbild med trafik från Stockholm

Ett jobb som gör skillnad

Varför ska du jobba statligt? Många som arbetar inom staten känner att de har ett meningsfullt jobb. Anledningarna varierar förstås, men vi tror att mycket handlar om de särskilda möjligheterna att göra skillnad – både för enskilda och för hela samhället.

Läs mer
Flygledare

En karriär som ställer krav

När du jobbar statligt har du vissa krav på dig som du inte har när du jobbar inom privat sektor. Här kan du läsa mer om de särskilda villkoren för statligt anställda.

Läs mer
Två museianställda står och pratar under en utställning

Statliga arbetsplatser

Undrar du hur det är att jobba på en statlig arbetsplats? Här får du en inblick i hur det är att jobba på några av Sveriges största myndigheter. 

Läs mer
Person på arbetsintervju

Söka jobb inom staten - stöd med dina handlingar

Det är mycket att tänka på när du ska söka nytt jobb. Här hittar du värdefulla tips som du kan ha nytta av när du skriver CV, personligt brev och vad du ska tänka på inför anställningsintervjun.

Läs mer