En kvinna sitter framför datorn och jobbar

Vad förväntas av mig som förtroendevald?

Publicerad: 2024-03-06

Här får du som är ny i rollen som förtroendevald på Fackförbundet ST en översikt på vad ditt uppdrag kan innebära. Exakt hur det blir beror på lokala förutsättningar och behov – och vem du är som person.

Du kommer att få bekanta dig med detaljerna i ditt uppdrag under våra utbildningar för förtroendevalda. Om du till exempel har ett partsuppdrag, vilket innebär att du deltar i överläggningar med arbetsgivarsidan, så får du gå kurser om hur förhandlingar fungerar. Dessutom kommer du förmodligen att lära dig mycket, och utforma din roll, i samspelet med dina fackliga kollegor. 

Om du inte har partsuppdrag

Din huvuduppgift kan då, kort sagt, sägas vara att ta emot och sprida information. Det kan bland annat innebära att du har kontakt ”uppåt” i STs organisation, att du organiserar medlemsmöten och att du hjälper medlemmar att få rätt facklig hjälp (exempelvis om de vill bli företrädda). En annan viktig uppgift är att värva nya medlemmar. 

Hur gör jag? 

Att vara synlig och tillgänglig är avgörande – både i dialogen med medlemmar och för att underlätta värvning. Till din hjälp finns både produkter och mallar som du kan använda för att kommunicera och arrangera möten.

Vad kan jag få för stöd?

Här på Mina sidor finns värvningsstöd och andra guider. Ställ gärna frågor till erfarna fackliga kollegor, de brukar ha många goda råd. Självklart är du alltid välkommen att kontakta vår rådgivning ST Direkt på stdirekt@st.org eller 0771-555 444, knappval 4.

Om du har partsuppdrag

Du har i grund och botten samma uppgifter som förtroendevalda utan partsuppdrag (se ovan). Men i praktiken brukar det bli en uppdelning, så att de som har partsuppdrag fokuserar mer av sin tid på överläggningar med arbetsgivaren samt på eventuellt styrelsearbete.

Hur gör jag?

Du kan ha formella möten med arbetsgivaren i flera olika situationer:

  • Inflytandeförhandlingar. När arbetsgivaren planerar vissa större förändringar på arbetsplatsen ska de kalla facket till ett möte inom ramen för MBL eller, alternativt, ett lokalt samverkansavtal. I ett sådant möte ska facket ges möjlighet till inflytande över arbetsgivarens beslut.  
  • Arbetsbrist. Om anställda ska sägas upp på grund av arbetsbrist kan du hamna i LAS-förhandlingar. Då kan du komma i kontakt med medlemmar som behöver arbetsrättslig hjälp eller förhandlingsstöd. 
  • Uppsägningar av personliga skäl. När någon sägs upp av personliga skäl kan du få delta i så kallade varselöverläggningar. I dessa situationer är rekommendationen att du tar kontakt med din ombudsman.  
  • Kollektivavtalsförhandlingar. Beroende på hur organisationen ser ut kan du också få vara med i lokala kollektivavtalsförhandlingar. Oftast sker sådana förhandlingar högst upp i organisationen, exempelvis på myndighetsnivå snarare än på arbetsplatsnivå. 

Inför den här typen av möten är förberedelser A och O. Du behöver framförallt ha koll på vad medlemmarna tycker och behöver. Under mötena kommer du också att få information från arbetsgivaren som du behöver förankra med medlemmarna och/eller styrelsen.

Som fackligt förtroendevald kan du också ingå i en skyddskommitté. Det är det högsta samverkansorganet för arbetsmiljöarbetet på en arbetsplats. Då är det extra viktigt att ha bra dialog med arbetsplatsens skyddsombud.

Vad kan jag få för stöd? 

Här på Mina sidor finns Råd och stöd-artiklar som ger vägledning kring exempelvis lön, arbetstid och diskrimineringsfrågor. Du kan också gärna vända dig till erfarna fackliga kollegor för att få råd och stöd. Självklart är du alltid välkommen att kontakta vår rådgivning ST Direkt på stdirekt@st.org eller 0771-555 444, knappval 4. 

Om du är skyddsombud

Som skyddsombud företräder du alla på arbetsplatsen inom ditt fastställda skyddsområde – oavsett om de är med i ST eller inte. Till skillnad från andra förtroendeuppdrag regleras inte ditt uppdrag av vår delegationsordning, utan endast av arbetsmiljölagen.

Hur gör jag?

Som skyddsombud träffar du ofta arbetsgivaren, men du gör det alltså inte som facklig part. Ditt uppdrag är ”endast” att hålla koll på arbetsmiljösituationen i ditt skyddsområde. Du bevakar risker och finns tillgänglig för de anställda, så att du kan fånga upp eventuella problem. Du ska också följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet, till exempel genom att titta på sjukfrånvaro och incidentrapporter.

I din roll som skyddsombud kan du komma att ingå i en skyddskommitté. Det är det högsta samverkansorganet för arbetsmiljöarbetet på en arbetsplats. Då är det extra viktigt att ha bra dialog med de fackliga representanterna på arbetsplatsen.

Vad kan jag få för stöd?

Du kan få hjälp med arbetsmiljöfrågor från vår rådgivning ST Direkt, som du når på stdirekt@st.org eller 0771-555 444, knappval 4. Tveka inte heller att be om råd från mer erfarna skyddsombud. Dessutom finns det mycket stöd att få från Arbetsmiljöverket, inte minst med information om specifika regler.

Facket driver också frågor för att stärka skyddsombuden, till exempel bevakar vi att arbetsgivaren inte hindrar dig från att utföra ditt uppdrag.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss