Bilder på föreläsare från Arbetsmiljöveckan 2021

Fackförbundet STs arbetsmiljövecka 2021

Varje år genomför STs regionala råd en rad evenemang för att uppmärksamma EU:s arbetsmiljövecka. Genom spännande föreläsningar vill vi ge nya perspektiv på arbetsmiljöfrågor och inspirera till dialog och engagemang på våra arbetsplatser. I år är alla evenemang digitala, gratis och öppna för alla!  
  • Digitala föreläsningar som är öppna för alla  
  • Aktuella och viktiga ämnen 
  • Helt kostnadsfritt
  • Föranmälan krävs

1. Har du jobbet hemma fortfarande?

Måndag 25 oktober 2021, kl. 18-20 (distans)

Till föranmälan hos Sensus

Välkommen till en kväll med ST region Öst som handlar om hur du som medarbetare och privatperson påverkas av att arbeta hemma under en längre period.

Föreläsningen tar avstamp i hur vi påverkas av sömn och stress samt hur arbetslivet kommer se ut framåt med coronapandemin i backspegeln.

Inger Ehn Knobblock från Fackförbundet ST berättar om STs senaste temperaturmätning kring arbetsmiljö och distansarbete. Föreläsarna Johan Axelsson, Göran Kecklund, Anitha Kiianlinna är professorer och experter inom sömn, stress och psykosocial arbetsmiljö.

Obs! Föranmälan krävs för samtliga evenmang

Vi skickar länk till evenemanget via e-post. Alla seminarier anordnas i samarbete med Sensus.  

2. Ett bra liv är inte bekvämt! 

Tisdag 26 oktober tisdag kl. 18:00-19:30 (distans)

Till föranmälan hos Sensus

Många förväxlar välbefinnande med att ha det bekvämt. Att slippa obehag är dock inte alls samma som att ha ett bra liv. I själva verket är god hälsa inte förenligt med att bara ha det lugnt och skönt.

God hälsa förutsätter att du ofta tar i, anstränger dig och utsätter både kropp och själ för belastningar. Med mental styrketräning kan du öka din stresstålighet vilket kan ha avgörande betydelse för hur du mår och hur pass väl du tacklar vardagslivets utmaningar. 

Läkaren och specialisten inom psykiatrisk rehabilitering Clas Malmströms berättar om sin forskning kring mental friskvård. Hans forskning har visat att positiv stress har lika starka kopplingar till god hälsa som negativ stress har till ohälsa. 

3. Härskartekniker: "En ful väg till makt och kontroll" (Obs! Fullbokat!) 

Onsdag 27 oktober kl. 18:00-19:15 (distans) 

Till föranmälan hos Sensus

Härskartekniker används både av kvinnor och män, många gånger omedvetet, men även medvetet. Konsekvensen kan bli förödande för den som utsätts - men alltför sällan tas problemet på allvar.

Så, varför använder vissa personer sig av härskartekniker och hur vet du om du blir utsatt? Denna berörande föreläsning kommer att bli en väckarklocka och även ge dig som deltagare verktyg så du kan bemöta härskartekniker.

Föreläsaren Anna Olofsson är utbildad statsvetare och journalist och har i många år drivit eget företag som frilansjournalist och föreläsare. I mer än åtta år har hon utbildat och föreläst om ämnet härskartekniker.

4. Hälsa handlar om så mycket mer än bara träning

Torsdag 28 oktober kl.  11:30-12:30 (distans)

Till föranmälan hos Sensus

Hälsovägledaren Matilda Ljungberg har egen erfarenhet av både mental ohälsa och kroniska fysiska åkommor. Som tidigare elitidrottare har hon känt sig stark och oövervinnerlig, både kroppsligt och mentalt. För att senare i livet genomgå perioder där hon knappt klarat av att ta sig ut ur sängen.

Syftet med föreläsningen är att väcka tankar och skapa medvetenhet kring vad hälsa är, vad är en god balans och hur vi påverkas av stress.  

5. Hur vi skapar en bra psykosocial arbetsmiljö 

Torsdag 28 oktober 2021 kl. 18:00-19:30 (distans)

Till föranmälan hos Sensus

Den före detta polisen Michael Lund ger dig verktyg för att skapa trygghet inom dig själv och visar hur vi tillsammans i civilsamhället kan arbeta för tryggare arbetsplatser. Han visar värdet av en stark värdegrund i organisationen eller på arbetsplatsen, vikten av att på riktigt verkligen arbeta med dessa frågor och låta personalen vara delaktig. 

Föreläsaren Michael Lund valde att lämnade polisen 2005 efter att i media kritiserat polisens bristfälliga värdegrundsarbete och brottförebyggande arbete. I dag föreläser Michael om värdegrund, konflikthantering, arbetsmiljö och bemötande.