ST-nytt inom GU september 2022

Publicerad: 2022-09-26

Nyhet I september månads nyhetsbrev kan du bland annat läsa om kommande löneförhandlingar, praxis kring distansarbete, det nya arbetstidsavtalet för lärare, val av arbetsmiljöombud samt välkomnande av doktorander och andra nyanställda.

Fika med facket

Vi fortsätter med Fika med facket – numera fysiskt på STs kansli: Karl Gustavsgatan 12B, våning 4. Fika med facket är öppet för både medlemmar och andra, så bjud gärna med en arbetskamrat eller flera. Höstens datum och teman annonseras även på vår hemsida, under ”Aktuellt”:

  • Onsdag 5 oktober kl. 16.00–17.30. Tema: Prata lön med oss!
  • Onsdag 2 november kl. 16.00–17.30. Tema: Arbetsvillkor för doktorander
  • Onsdag 14 december kl. 16.00–17.30. Tema: Hållbart arbetsliv – distansarbete

Medlemsmöten

Under hösten har vi för avsikt att bjuda in till medlemsmöten på några av fakulteterna. Har du en viktig fråga som du vill att vi tar upp på din arbetsplats? Hör gärna av dig till sektionsstyrelsen (st@gu.se) så kan vi diskutera vidare och kalla till möte.

Din lön – lär dig mer om STs förhandlingsmodell

Höstterminen innebär en ny runda med löneförhandlingar på GU. Behöver du påminnas om hur lönerna sätts för dig som ST-medlem? Har du frågor kring exempelvis lönesamtal och hur förhandlingarna går till? Vi kommer att informera och svara på frågor om lön och vår förhandlings­modell vid tre olika tillfällen under vecka 40:

  • Måndag 3 oktober kl. 8.15–9.00 (digitalt, Zoom-länk, GU-inloggning krävs)
  • Onsdag 5 oktober kl. 16.00–17.00 (Fika med facket på STs kansli)
  • Fredag 7 oktober kl. 12.30–13.30 (digitalt, Zoom-länk, GU-inloggning krävs)

Finish on time – workshop för doktorander

I december är det äntligen dags att återuppta vår populära workshop för doktorander: ”Finish on time – a toolbox for increased academic productivity”. Deltagarna lär sig tre verktyg för akademisk produktivitet: 80/20-principen, slutproduktfokus och unit-metoden. Åsa Burman, docent i praktisk filosofi vid Stock­holms universitet, leder workshoppen. Mer information om workshop och anmälan hittar du här.

Uppföljning av möjligheterna att distansarbeta

Efter ett par år med distansarbete på grund av pandemi är vi nu tillbaka i ett läge med arbete på campus. Möjlig­heten att distansarbeta kvarstår dock, enligt de riktlinjer som beslutats centralt på GU. Dessa riktlinjer ska följas upp under hösten och i det arbetet kommer även facken att delta. Sektionsstyrelsen och arbetsmiljöombuden kommer att fånga upp erfarenheter från våra medlemmar på GU så att vi kan säker­ställa att det inte är omotiverat stora skillnader mellan olika arbetsplatser och individer. Fika med facket den 14 december kommer att handla om frågan.

Fortsatt diskussion om arbetstidsavtalet för lärare

Det nya arbetstidsavtalet för lärare börjar gälla från 1 januari nästa år. Under hösten fortsätter ST och övriga fack vid GU att tillsammans med arbetsgivaren diskutera tillämpningen av avtalet, fördelningen av olika arbetsuppgifter, utformandet av tjänstgöringsplaner etc. Hör gärna av dig till oss i sektions­styrelsen (st@gu.se) om du har frågor kring avtalet. Mer information kommer löpande under hösten. Du kan också läsa vår webbnyhet från när avtalet blev påskrivet i våras.

Ändra betalning så du inte råkar gå ur facket!

Från 1 december kan du inte längre betala fackavgiften till ST via löneavdrag. Alla som gör detta måste därför byta betalsätt till autogiro eller e-faktura. Läs mer här om hur du gör för att byta.

Vill du bli arbetsmiljöombud på GU 2023–25?

I höst är det dags för nyval/omval av våra arbetsmiljöombud (AMO). Arbetsmiljön är en av de viktigaste fackliga frågorna vid GU. Är du intresserad, kontakta gärna ditt lokala AMO och ta reda på om det är ett uppdrag som kan passa dig. Uppdraget varar i tre år, från 1 januari 2023 till 31 december 2025.

Engagera dig i fackligt arbete

Mycket av det vi tar för givet idag har drivits igenom av fackföreningar på central och lokal nivå – anställningstrygghet, semester, föräldraledighet är bara några exempel. Vill du också bidra till att göra GU till en bättre arbetsplats? Ett fackligt förtroende­uppdrag är givande på många sätt – du får möjlighet att bidra till bättre villkor och arbetsmiljö för dig och dina kollegor, du får inblick i organisationen och du lär dig mycket om hur universitetet fungerar. Kontakta oss på st@gu.se för att prata vidare.

Facket en del av lösningen på klimatkrisen?

Om du är nyfiken på fackets roll i klimatomställningen kan du delta i en studiecirkel med Fack­­för­bundet ST inom GU. Kontakta oss på st@gu.se för att anmäla intresse. Läs mer: Klimatsamtal Klimatagendan.