Blå bakgrund med ett gult frågetecken över

Betala fackavgift via löneavdrag upphör hos vissa arbetsgivare

Arbetsgivare som har avtal med Danske Bank och Handelsbanken kommer sluta erbjuda möjlighet att betala fackavgift via löneavdrag. Om du berörs av detta kommer du behöva byta betalsätt till autogiro eller e-faktura inom kort.

Byt till autogiro eller e-faktura

Att börja betala medlemsavgiften via e-faktura eller autogiro är enkelt. Här finns instruktioner om hur du går tillväga för att byta betalsätt för din medlemsavgift – det tar bara ett par minuter!

Läs hur du gör här

Hur vet jag om jag berörs av detta? 

Det här berör endast dig som jobbar för en arbetsgivare som är ansluten till Danske Bank eller Handelsbanken. Prata med din arbetsgivare om du är osäker på vad som gäller. 

Hur gör jag för att byta till autogiro eller e-faktura? 

Logga in på din internetbank och välj “Anmäl autogiro/e-faktura”. Här kan du läsa hur du går till väga. Det är enkelt och tar bara några minuter.

När vi får in ett godkänt medgivande från din bank ändras ditt betalsätt till autogiro eller e-faktura. Det tar oftast bara några bankdagar.  

Tänk på att du själv behöver stå som ägare av kontot du anmäler för e-faktura och autogiro. Om du exempelvis delar konto med din partner kan vissa banker acceptera autogiro, men inte alla. Kontrollera med din bank vad som gäller.  

När behöver jag byta betalsätt? 

Sista datum för löneavdrag är 30 september om din arbetsgivare är ansluten till Danske Bank. Är din arbetsgivare ansluten till Handelsbanken är sista datumet för löneavdraget 31 oktober.

Finns det risk att avgiften dras två gånger när jag byter betalsätt? 

Nej, avgiften dras en gång per månad och det går bara att ha ett betalsätt inlagt. Så snart vi får in ett godkänt medgivande på autogiro eller e-faktura ändras betalsättet och löneavdraget makuleras. Om avgiften redan dragits på lönen den månaden dröjer det till nästa månad innan den dras nästa gång via autogiro eller e-faktura.

Varför kan jag inte betala fackavgiften med löneavdrag längre? 

Danske bBnk och Handelsbanken har bestämt att möjlighet att betala fackavgift via löneavdrag kommer att avvecklas. För Danske Bank gäller det från och med 1 oktober 2021.  För Handelsbanken gäller det från 1 november 2021.

Vad händer om jag inte gör någonting alls? 

Om du inte gör något kommer du att få en faktura med fackavgiften. Är du ansluten till Kivra så skickas fakturan dit, annars får du den med posten. 

Vilka fördelar finns det med autogiro eller e-faktura? 

  • Inga avgifter. 
  • Du kan sköta dina betalningar på ett enkelt och bekymmersfritt sätt. Du slipper hålla koll på förfallodagar, eller fylla i långa OCR-nummer. Rätt belopp förs automatiskt över från ditt konto i rätt tid. 
  • Det är bättre för miljön.  
  • När fackavgiften dras via lönen finns risk att du som byter jobb, är föräldraledig eller blir sjukskriven en längre tid ofrivilligt förlorar medlemskap och försäkringar. 

 

Fler frågor?

Kontakta oss på Medlemsregistret på 0771-555 444 (knappval 3) eller medlem@st.org för frågor som rör betalning av medlemsavgiften.