Löneavdrag - illustration

Inte längre möjligt att betala medlemsavgift via löneavdrag

Publicerad: 2022-04-13

|Uppdaterad: 2022-12-01

Från den 1 december 2022 är det inte längre möjligt att betala medlemsavgiften till Fackförbundet ST genom avdrag på din lön. Här kan du läsa mer om förändringen och hur du byter till e-faktura eller autogiro.

Så byter du till e-faktura eller autogiro

Att börja betala medlemsavgiften via e-faktura eller autogiro är enkelt. Här finns instruktioner för hur du går tillväga för att byta betalsätt för din medlemsavgift – det tar bara ett par minuter!

Så här gör du

Nedan hittar du svar på vanliga frågor om förändringen. Klicka på frågorna för att visa svaren.

Frågor och svar

Det innebar att din arbetsgivare drog av avgiften för ditt medlemskap i Fackförbundet ST direkt från din lön. Från den 1 december 2022 är det inte längre möjligt att betala medlemsavgiften via löneavdrag.

Från den 1 december 2022 är det inte längre möjligt att betala medlemsavgiften via löneavdrag. Du som tidigare betalat via löneavdrag kommer i fortsättningen få pappersfakturor från oss med din medlemsavgift varje månad. Om du är ansluten till den digitala brevlådan Kivra kommer fakturorna dit.

Vill du i fortsättningen hellre betala via e-faktura eller autogiro? Följ stegen nedan. Observera att du som tidigare betalat medlemsavgiften via löneavdrag och inte bytt betalsätt före den 1 december 2022 kommer få minst en pappersfaktura innan bytet till e-faktura eller autogiro hinner registreras. Om du är ansluten till den digitala brevlådan Kivra kommer fakturorna dit.

  • För att välja e-faktura: Logga in på din bank. Leta fram ”anmäl e-faktura”. Sök fram Fackförbundet ST. Välj oss som betalningsmottagare för e-faktura.
  • För att välja autogiro: Logga in på din bank. Leta fram ”anmäl autogiro”. Sök fram Fackförbundet ST (Bankgiro 260-5327). Klicka sedan på ”anmäl”. Om din bank vill ha betalarnummer, ange ditt tiosiffriga personnummer utan bindestreck (ÅÅMMDDXXXX).

När vi får in ett godkänt medgivande från din bank ändras ditt betalsätt till e-faktura eller autogiro. Tänk på att du själv behöver stå som ägare av kontot du anmäler för e-faktura eller autogiro. Om du exempelvis delar konto med din partner kan vissa banker acceptera autogiro, men inte alla. Kontrollera med din bank vad som gäller.

Ja. Du som tidigare betalat medlemsavgiften via löneavdrag och är ansluten till den digitala brevlådan Kivra behöver inte göra något om du i fortsättningen vill ta emot och betala fakturor med medlemsavgiften där.

Nej. Din medlemsavgift dras en gång per månad och det går bara att ha ett betalsätt inlagt i taget.

Möjligheten att betala facklig medlemsavgift via löneavdrag är något som banker såväl som arbetsgivare håller på att avveckla. I stället för att vänta in dessa beslut har vi på Fackförbundet ST beslutat att inte använda oss av löneavdrag som betalningsmetod längre.

Kontakta oss på medlemsregistret på 0771-555 444 (knappval 3) eller medlem@st.org för frågor som rör betalning av medlemsavgiften.