Första steget i att förbereda dig inför ditt lönesamtal, det är att gå igenom hur du bidragit till verksamhetsmålen det senaste året.
Jämför det du gör idag med din arbetsbeskrivning. Kanske har du tagit på dig nya arbetsuppgifter, utvecklat ditt sätt att arbeta eller fått ett ökat ansvar. Ge konkreta exempel.
När en arbetsinsats ska värderas utgår man från innehållet i arbetet (VAD man gör) och skickligheten (HUR det görs). Du behöver då veta vilka arbetsuppgifter och vilken typ av skicklighet som värdesätts särskilt på din arbetsplats. Du behöver också veta hur du ligger till lönemässigt och hur din lön utvecklats över åren.
Gå igenom dina anteckningar från tidigare löne- och utvecklingssamtal.
Kontakta ditt lokala fack för att ta reda på:
I samtalet mellan dig och din chef gäller det att få till en bra dialog. Gå in i samtalet med en konstruktiv ansats, var rak och ärlig och ställ frågor om något är oklart.
En viktig fråga att ställa är förstås vad du kan göra för att höja din lön. Kanske handlar det om att jobba på ett annat sätt eller ta på dig andra arbetsuppgifter. Kanske handlar det om att utveckla din kompetens.
Efter lönesamtalet bör du ha fått veta:
Du har rätt att få veta på vilka grunder lönen sätts och vad du kan göra för att påverka den.
Ett samtal om lön kan ha olika funktioner. Innan du sätter dig i samtalet med din chef behöver du vara klar över vad som gäller på din arbetsplats.
• ett lönesamtal där den anställda har en dialog med chefen om arbetsresultat och lön, men då bara som underlag inför förhandlingen mellan det lokala facket och arbetsgivaren. På bolagssidan är begreppet lönesamtal samma sak som lönesättande samtal är på Arbetsgivarverkets område.
• ett samtal där lönen bestäms direkt mellan den anställda och chefen och deras överenskommelse gäller som kollektivavtal. Inom staten kallas det här samtalet för ett lönesättande samtal. Bolagssidans motsvarighet kallas däremot lönesamtal.
Arbetar du inom ett bolag tillämpas normalt den traditionella förhandlingsmodellen. Då är det ett vanligt lönesamtal du har med din chef. Arbetar du inom en myndighet, ett affärsverk, på universitet/högskola eller i en statsunderstödd stiftelse kan bägge modellerna vara aktuella.
Hör med ditt lokala fack vad som gäller.
Förhandlar du själv direkt med chefen om din lön (i lönesättande samtal) och ni inte är överens, ska oenigheten framgå i minnesanteckningarna. Då kan frågan om din lön tas upp i förhandling mellan det lokala facket och arbetsgivaren.
Sätts lönen i en traditionell löneförhandling är det viktigt att de fackliga förhandlarna är insatta i dina argument för högre lön.
Ta dig tid att utvärdera ditt samtal om lön. Vilka slutsatser kan du dra? Vilka svar du fick på frågan om vad du ska göra för att höja din lön? Är det något du bör ta upp i ditt kommande utvecklingssamtal?
Är du inte är nöjd med samtalet eller om du tycker att lönearbetet på arbetsplatsen borde bli bättre, kontakta ditt lokala fack.
Jobbar du inom staten eller på ett bolag? Då är Fackförbundet ST rätt fack för dig!
Som medlem i ST får du bland annat tillgång till lönerådgivning och facklig rådgivning. Och så hjälper vi dig i löneförhandlingen.
Läs mer om medlemskapet i Fackförbundet ST.