Tips inför lönesamtalet

Publicerad: 2025-01-29

|Uppdaterad: 2025-02-02

Lönesamtalet med chefen kan kännas både jobbigt och svårt. Därför ger Fackförbundet ST dig som är statligt anställd tips på hur du kan förbereda dig, agera i själva mötet och göra om du är missnöjd med utgången.

De allra flesta statsanställda har individuella löner och då spelar det senaste årets prestation en avgörande roll för löneökningen. Därför är det viktigt att få ett bra samtal med chefen. Samtidigt finns löneavtalet RALS i bakgrunden – det sätter riktningen för löneökningarna och styr de övergripande delarna av löneprocessen. Detaljerna regleras sedan i det lokala löneavtalet på din arbetsplats. 

Tips inför samtalet med chefen

  • Be dina fackliga företrädare på jobbet förklara hur löneprocessen ser ut på just din arbetsplats. De lokala förutsättningarna kan nämligen variera en hel del. Till exempel finns det två olika lönemodeller inom staten – lönesättande samtal och lokala partsförhandlingar
  • Vilken lönemodell som används på din arbetsplats framgår i det lokala löneavtalet. Det kan också finnas möjlighet för den enskilde att själv välja mellan lönesättande samtal och lokala partsförhandlingar.
  • Oavsett vilken lönemodell som används för att sätta din lön ska du, i ett första led, ha ett lönesamtal med chefen. I detta sammanhang innebär ett lönesamtal att ni diskuterar din prestation under året som har gått samt dina framtida utvecklingsmöjligheter – inte att ni pratar om din nya lön.
  • Vad händer efter lönesamtalet? Om din lön sätts genom lokala partsförhandlingar förhandlar facket med arbetsgivaren om din nya lön. Vid ett lönesättande samtal föreslår istället chefen en ny lön direkt till dig. Ofta, men inte alltid, slås lönesamtal och lönesättande samtal ihop.
  • Inför ert samtal bör chefen skicka ut de punkter ni ska diskutera. Gå i så fall igenom dem och fundera på hur du har jobbat under året och vad du har åstadkommit. Tänk också på vilken respons du har fått från chefen, övriga medarbetare och – om det är aktuellt – från medborgare du har varit i kontakt med.
  • Förbered dig gärna genom att läsa det lokala löneavtalet, den lönepolicy och de lönekriterier som gäller på din arbetsplats. 

Under lönesamtalet med chefen

  • Huvudpoängen är att gemensamt titta på hur väl du har uppfyllt de lokala lönekriterierna. Tanken är att det ska vara en öppen diskussion – chefen sitter inte nödvändigtvis på facit.
  • Tveka inte att framhäva dina prestationer. Var samtidigt öppen för det chefen säger för att kunna ha en konstruktiv dialog. Självklart ska du bemöta det som sägs, men undvik att hamna i försvarsställning.
  • Försök att undvika känsloargument och ultimatum. Det kan få motparten att låsa sig och kan dessutom tolkas som ett tecken på att du saknar verkliga argument.
  • I ett lönesättande samtal kan du, efter att chefen har gett ett förslag på ny lön, tacka ja. Då får du den överenskomna lönen efter revisionsdatumet. Men du kan också motsätta dig förslaget. Då går frågan vanligen vidare till det lokala facket, som förhandlar åt dig. 

Efter att du har fått din nya lön

  • Om du har fått en väldigt liten, eller rent av ingen, löneökning ska arbetsgivaren enligt RALS ”ta initiativ till att tydliggöra skälen för detta”. Som anställd kan du i det läget be om en handlingsplan. Där ska det framgå hur du ska jobba för att öka sannolikheten för en större löneökning nästa år. Gränsen för vad som anses vara en väldigt liten löneökning är en fråga för de lokala parterna. Hör därför med de fackliga företrädarna på ditt jobb vad som gäller.
  • Är du djupt missnöjd med din lönenivå, alldeles oavsett hur årets löneökning blev? Ofta beror det på en för låg ingångslön och det är tyvärr inget som facket kan påverka i efterhand (eftersom det är en enskild överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren). Enligt RALS kan dock en arbetsgivare och en arbetstagare enas om ny lön när som helst under pågående anställning – om arbetsgivaren anser att det finns skäl för det. Arbetsgivaren har med andra ord sista ordet, men det finns inget som hindrar att du frågar chefen om en möjlig löneökning. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss