3 saker du inte ska säga i lönesamtalet
Publicerad: 2024-11-26
Det finns gott om tips för hur du lyckas med lönesamtalet. Ändå begår förvånansvärt många samma gamla misstag år ut och år in. Här är tre vanliga fallgropar som du bör undvika om du vill ha en bra löneutveckling.
1. Blanda inte in din privatekonomi
Ta inte upp att din sambo blivit arbetslös eller att du köpt en ny bil. Det är helt oväsentligt för arbetsgivaren. Att argumentera för en löneökning baserat på dina egna personliga ekonomiska behov är en vanlig fälla i lönesamtalet. Din arbetsgivare är främst intresserad av hur du bidrar och presterar – inte eventuella utmaningar i din privata ekonomi.
Personliga skäl, som att du ska köpa hus eller har höga räkningar, skapar inte en stark grund för en löneförhöjning och är helt oväsentligt i den här kontexten.
Fokusera istället på vad du presterat under året och använd det som argument för din nya lön. Utgå alltid från verksamhetens behov. Som till exempel: "Jag har bidragit med X och Y sedan den senaste lönerevisionen vilket har lett till det här resultatet. Jag anser att dessa prestationer reflekterar värdet jag tillför och motiverar en höjning av min nuvarande lön."
2. Använd inte dina kollegors lön som argument
Att använda en kollegas lön som exempel för att höja din egen är inte ett bra argument i sig. Risken med en sån diskussion är att den tar fokus från din egen prestation och istället börjar handla om relationen med dina kollegor. Håll dig istället till att lyfta din egen prestation och hur du bidrar.
Om det finns eventuella orättvisor i löneläget på arbetsplatsen så bör du absolut påtala det för din chef. Påpeka att du inte har en lön som är anpassad till dina arbetsuppgifter och ditt ansvar. Ha gärna en dialog med dina förtroendevalda på arbetsplatsen om detta.
Här kan du hitta vem/vilka som är förtroendevalda på din arbetsplats.
3. Hota inte med att säga upp dig
Herregud nej! Lönesamtal kan lätt bli känslosamma om de inte går som man tänkt. Men hota inte med uppsägning om argumenten tar slut. En dålig löneutveckling är kanske en god anledning att börja kolla efter andra jobb. Men det är ett beslut som du i så fall bör ta i efterhand när du lugnat nerverna.
Ett hot om att lämna kan också framstå som utpressning och kan skada relationen med din arbetsgivare. Det kan få dig att framstå som illojal och kan begränsa dina möjligheter framåt oavsett om du får den löneökning du anser att du förtjänar eller inte.
Återigen, gå istället tillbaka till din prestation och ditt bidrag till verksamheten och försök hitta en lösning som återspeglar ditt engagemang.