Oavsett om du jobbar inom staten eller på ett bolag är en bra arbetsmiljö A och O. Här reder Fackförbundet ST ut hur arbetsmiljöansvaret ser ut på arbetsplatsen och vad du själv kan göra för att förbättra din arbetsmiljö.
Du kan ställa krav både på din fysiska och psykosociala arbetsmiljö. Vänd dig till det lokala facket eller skyddsombudet om du har problem.
För en bra fysisk arbetsmiljö är det flera faktorer som ska fungera. Dit hör bland annat:
Hur vår fysiska arbetsmiljö är utformad påverkar oss också psykosocialt. Ljudnivå, ljus, färgsättning, lokalutformning, allt detta har betydelse för välbefinnande och trivsel.
Hur arbetsmiljön fungerar psykosocialt beror bland annat på:
Arbetsorganisation, arbetsfördelning och inflytandemöjligheter ska utformas med tanke på den psykosociala arbetsmiljön. Med en genomtänkt arbetsfördelning, tydliga mål och en god kommunikation på arbetsplatsen finns förutsättningar för bra samarbete och arbetsresultat.
Skulle konflikter ändå uppstå gäller det att ta tag i dem så snart som möjligt.
Grunden för det lokala arbetsmiljöarbetet finns i arbetsmiljölagen, 2 kap, 1 §:
Arbetsförhållandena skall anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende.
Arbetsmiljöarbetet ska ingå i den dagliga verksamheten. Det ska vara systematiskt och syfta till att:
Konkret kan det handla om hur arbetsuppgifterna fördelas inom enheten, hur arbetsplatsträffarna fungerar och att målen för verksamheten är tydliga.
Arbetsmiljökraven måste också finnas med vid planering och förändring av exempelvis arbetslokaler, utrustning, teknik och arbetsmetoder.
Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, men arbetsmiljöarbetet ska bedrivas tillsammans med arbetstagarna och deras representanter.
Har arbetsplatsen mer än fem anställda ska det finnas ett skyddsombud (kallas även arbetsmiljöombud). Skyddsombudet är de anställdas representant i arbetsmiljöarbetet.
Skyddsombudet ska:
På större arbetsplatser finns en skyddskommitté med företrädare både för arbetsgivarna och de anställda. Utöver arbetsmiljöfrågorna hanterar skyddskommittén frågor om
Även om riskerna för att smittas och bli allvarligt sjuk i Covid-19 har minskat kvarstår funderingar kring pandemin. Här reder ST ut hur pandemin än påverkar dig på jobbet.