Distansarbete utomlands – vad gäller?
Publicerad: 2024-04-09
|Uppdaterad: 2024-04-15
Som anställd inom statlig sektor har du i vissa fall möjlighet till distansarbete utomlands. Här reder Fackförbundet ST ut vad som gäller för dig som statligt anställd.
Sedan mars 2024 har du som är anställd inom statlig sektor möjlighet till distansarbete utomlands, under vissa förutsättningar. Distansarbete utomlands är möjligt om du:
- Dagpendlar till en arbetsplats i Sverige från ett närliggande land (Norge, Finland eller Danmark). Detta under förutsättning att distansarbetet utförs från hemmet och på ett sätt som överensstämmer med de regler som gäller för distansarbete i Sverige.
- Arbetar tillfälligt (1-2 veckor) inom EU/EES-området, under enstaka tillfällen.
I båda dessa situationer krävs att det finns en överenskommelse om distansarbete mellan den anställde och arbetsgivaren.
Viktigt med dialog med arbetsgivaren
Precis som med distansarbete i Sverige är det viktigt att du och din arbetsgivare kommer överens om vad som ska gälla. Om du planerar att jobba på distans från ett annat land, finns det dessutom några extra saker ni båda behöver tänka på. Det handlar bland annat om försäkringar, skatter och om landet där du planerar att jobba har några regler kring att du, som anställd i Sverige, jobbar därifrån. Om du inte är medborgare i EU eller EES kan det också bli aktuellt att kolla upp om du behöver ett arbetstillstånd.
Distansarbete utomlands: guide och förhandlingsprotokoll
- Det är viktigt att du och din chef går igenom och löser dessa frågor innan ni kommer överens om att du ska börja jobba på distans från ett annat land. För att hjälpa till med detta har Arbetsgivarverket skapat en guide för statliga arbetsgivare. Läs gärna den.
- Fackförbundet ST har lyckats förhandla fram vissa möjligheter till distansarbete i utlandet. Här nedan kan du ladda ner överenskommelsen (förhandlingsprotokollet).