Så vet du om du är för stressad

Så vet du om du är FÖR stressad

Publicerad: 2024-11-21

Trots att många blir sjuka av stress är det få som ser varningssignalerna innan det är för sent. Fackförbundet ST har pratat med en expert på Stressmottagningen om vad stress är och när den kan bli farlig för hälsan. Här är några vanliga symptom du bör vara extra uppmärksam på.

Om Stressmottagningen

Stressmottagningen startades av forskare år 2000 och har drivits med ett stort forskningsengagemang sedan dess. De arbetar bland annat förebyggande med föreläsningar och workshops, behandlar vid tidiga varningssignaler och tillhandahåller på Stockholms Läns Landstings uppdrag multimodal rehabilitering på specialistnivå vid utmattningssyndrom. 

    Kerstin Jeding är programsamordnare på Stressmottagningen. Hon är legitimerad psykolog och har disputerat i psykosocial arbetsmiljö, stress och hälsa vid University of Oxford, England. Hon är författare till böcker som Vägen ur utmattningssyndrom och 29 sidor mot stress.

    Vad är stress och vad händer i kroppen när vi stressar?

    Det vi kallar ”stress” är en väldigt fiffig överlevnadsreaktion som räddat oss människor många gånger. Att vi reagerat på hot med ökad puls, tunnelseende och snabb energi ut i musklerna har gjort att vi kunnat springa från eller slåss mot faror. Samma sak händer i våra kroppar i dag, även om det som stressar oss ofta är helt andra saker än våra förfäders sabeltandade tigrar.

    Hur vet man om det blir så pass allvarligt att det kan vara skadligt för hälsan?

    Det är viktigt och komma ihåg att stress i sig inte är farligt – vi är gjorda för att dra igång flertalet stressreaktioner varje dag. Det är först när vi inte får vila mellan stressreaktionerna och de fortsätter – inte bara i dagar utan i månader eller år som det kan vara skadligt för hälsan.

    Vad kan man själv göra för att hantera perioder när det är mycket?

    Ofta blir vi som mest stressade när vi tänker på hur mycket vi har att göra. En sak som kan hjälpa är att ”stänga tidsfönstret” och i lugn och ro göra en sak i taget. Då har du många saker efter varandra att göra, men varje uppgift behöver inte vara så stressig.

    Var också noga med att planera in pauser under din dag. Att ta många 1-2 minuterspauser kan ge stor effekt! Trixet är att se till att pausen verkligen ger återhämtning från det du just håller på med. Om du sitter med en mentalt ansträngande arbetsuppgift, så behöver din paus ge huvudet vila. Och omvänt: om du arbetar med något fysiskt, så är det kroppen som behöver en paus.

    Stressmottagningen har bra övningar för pauser både på jobbet och på fritiden. De finns på streamingplattformaren som Spotify; Apple Music och Tidal och de hjälper dig att varva ner innan sängdags och att släppa ”jobbtankarna” efter arbetstid. Du hittar dem genom att söka på Stressmottagningen under artist.

    Hur vet man om man är på väg att ”gå in i väggen”?

    Ofta vet man att man är i en besvärlig utförsbacke med ökande symtom och stressupplevelser sedan många månader. Om du just nu tänker ”jag ska bara hålla ut till sommaren”, så låt sommaren bli en tid för återhämtning och förändring så att du inte hamnar i samma läge igen. 

    Men om du tänkte samma sak inför jul, och förra sommaren – då är vet verkligen dags för förändring för att värna om hälsan.

    Checklista: 5 tecken på att du är FÖR stressad

    1. Du har svårt att sova för att du inte kan släppa jobbet
      Om du lägger dig varje kväll med tankar som snurrar om arbetsrelaterade problem och gör det svårt att somna eller somna om så kan det hjälpa dig med nedvarningstid före sänggåendet, och du kan behöva hitta ett sätt att hantera tankar på som inte drabbar din sömn. Prova till exempel Stressmottagningens streamade övning ”Inför sänggåendet”.
    2. Du har haft alldeles för mycket att göra alldeles för länge
      Det är naturligt att arbetslivet har toppar och dalar. Men om du alltid har toppar behövs förmodligen en förändring. En bra början kan vara att göra en lista över vilka arbetsuppgifter du faktiskt gör eller försöker göra. Fundera över vilka du ska fokusera på, givet att du inte har tid för alla. Förankra sedan din lista och prioritera tillsammans med din chef.
    3. Du har glömt varför du stressar 
      För vissa som varit under mycket stress under lång tid kan det bli till ett permanent beteende eller sinnestillstånd. Påminn dig själv om varför du gör saker – på jobbet eller när tar hand om hushållet eller trädgården. De saker vi tycker är meningsfulla är det värt att bli trött av!
    4. Du tar inga pauser 
      Om pauserna känns lika rastlösa som arbetet så är det lätt att man hoppar över dem. Även fast du behöver dem mer än någonsin. Öva på att ta små pauser och utmana dig själv att prova olika sorters pauser så att du kan hitta sådana som fungerar för dig. Tänk på att vila knoppen efter mentala arbetsuppgifter och vila kroppen efter fysisk ansträngning. Kanske skulle du också ha hjälp av att gå på yoga eller i fysioterapi eller utöva någon lugnare sport som att simma, cykla eller vandra.
    5. Du håller ut till semestern – och gjorde samma sak i julas och förra sommaren
      Dags att ta dina stressymptom på allvar – de berättar för dig att du är överbelastad och säger åt dig att förändra situationen!

      Fackförbundet ST

      Box 5308

      102 47 Stockholm

      Besök: Sturegatan 15

      Telefon: 0771-555 444

      E-post: st@st.org

      Orgnr: 802003-2101

      Följ oss