Så kommer du igång med det fackliga arbetet
Publicerad: 2023-09-05
|Uppdaterad: 2024-08-22
När verksamheten på jobbet drar igång igen efter semestern behöver facket också göra det. Till hösten är det exempelvis vanligt att nyanställda börjar eller att beslutade förändringar genomförs. Läs vidare för att få råd och tips om hur du som förtroendevald i Fackförbundet ST kan växla upp det fackliga arbetet.
Börja gärna med att, tillsammans med dina fackliga kollegor, gå igenom er verksamhetsplanering. Har ni koll på läget? Vet ni vad medlemmarna tycker om de frågor ni vill driva? Borde de involveras mer? Här nedanför får du inspiration kring hur du kan kommunicera och engagera.
Nå ut till medlemmar – och potentiella medlemmar
- Gör ett e-postutskick till ”dina” medlemmar så snart som möjligt. Välkomna dem tillbaka efter sommaren och beskriv kort vad ni tänker arbeta med under hösten, exempelvis lönerevisionen. Det viktigaste är den trevliga gesten, inte massor av information. Skicka hellre korta mejl regelbundet än texttunga mejl mer sällan.
- Kommunicera som ett proffs med hjälp av Fackförbundet STs mallverktyg – och öka STs synlighet för både befintliga och potentiella medlemmar. Du utgår från färdiga mallar och behöver bara göra små justeringar. På så sätt blir det enkelt att ta fram egna affischer, mejlutskick, informationsblad och innehåll till sociala medier.
- Fysiska möten är ett bra sätt att informera medlemmar och ”sälja in” Fackförbundet ST till oorganiserade kollegor. Om du ska arrangera ett möte kan du skaffa profilprodukter som pappersmuggar och pennor i ST Butiken. Där finns också rapporter och informationsmaterial som du och/eller medlemmarna kan ha nytta av.
- Håll utkik efter evenemang för förtroendevalda i nyhetsbreven – under hösten kommer det att arrangeras flera matnyttiga träffar. Det kan ge nya uppslag till hur ni kan vässa ert fackliga arbete.
Skapa engagemang
- Hör efter vilka frågor medlemmarna tycker att facket bör driva lokalt. Det kan räcka med att du skickar ut ett mejl, men om du vill ha en öppnare diskussion kan ett videomöte eller ett fysiskt möte vara en god idé.
- Att ha löpande möten med medlemmarna (förslagsvis två–tre gånger per halvår) brukar vara bra för engagemanget. Det behöver inte vara så formellt och långdraget, utan kan till exempel kallas ”Fika med facket”. Vid lämpliga tillfällen kan du också bjuda in oorganiserade kollegor
- Kommer det nyanställda, hälsa gärna på under deras introduktionsutbildning. Det brukar finnas möjlighet för facket att presentera sig. Det är ett fint tillfälle att påbörja en relation och berätta om vilka frågor ST driver – både lokalt och centralt. Vi har tagit fram en checklista för introduktionsutbildningar du kan använda.
Är samverkansarbetet fortfarande på semester? Ta upp tråden
- Om du inte har en löpande dialog med skyddsombudet är det ett utmärkt läge att höra av sig. Stäm av om hen har fångat upp något nytt som kan vara bra att veta – som kanske bör diskuteras i samverkansform.
- Var det länge sedan du fick en uppdatering från arbetsgivaren? Då kan det vara dags att sätta igång en dialog, i synnerhet om du vet att någon större förändring är på gång att genomföras eller planeras. Vill du veta mer om vad som gäller kan du läsa vår artikel om samverkan.
Om du är ny i rollen som förtroendevald
- Har du gått den fackliga grundutbildningen eller är det dags att anmäla dig? Missa inte heller de tillhörande träffarna – där du kan utbyta tankar och erfarenheter med andra förtroendevalda.
- Känner du dig osäker på hur du ska hålla i ett medlemsmöte? Använd vårt smidiga koncept ”Medlemsaktiviteter”. Du hittar färdiga bildspel och manus. Till aktiviteterna kan du dessutom beställa kostnadsfri fika.