Förebygga diskriminering med hjälp av aktiva åtgärder

Publicerad: 2021-05-12

Enligt diskrimineringslagen är arbetsgivaren skyldig att i samverkan med facket arbeta förebyggande mot diskriminering. Syftet är att uppnå lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet. I lagen benämns detta arbete för aktiva åtgärder.

Aktiva åtgärder heter arbetet där arbetsgivaren och facket samverkar för att förebygga diskriminering och för att uppnå lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Aktiva åtgärder - ett systematiskt arbete

Det här arbetet ska ske systematiskt och fortlöpande, och arbetsgivaren behöver tillsammans med fack bestämma hur samverkan ska se ut, och hur arbetet med aktiva åtgärder ska läggas upp. Detta får gärna regleras i ett kollektivavtal. Har din arbetsplats minst 25 anställda är arbetsgivaren även skyldig att dokumentera sitt arbete med aktiva åtgärder

Varje år ska arbetsgivaren genomföra en lönekartläggning för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Reglerna om aktiva åtgärder ställer också krav på alla arbetsgivare att ha riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. 

OFR:s handbok om aktiva åtgärder är en bra grund för ett lyckat arbete. Den och andra användbara verktyg hittar du här nedan. Du hittar också verktyg på vår sida Stöd i arbetet med aktiva åtgärder.

 Böcker 

 Övriga verktyg 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss