Nyheter

Välj vad du vill visa

Nyhet

“Tryggheten kommer att försvinna helt på pendeltågen”

Efter beslut om att ersätta tågvärdarna med övervakningskameror på pendeltrafiken i Stockholm har skyddstopp införts. Anette Johannisson och Jennyfer Flores arbetar som tågvärdar på pendeltåget i Stockholm. De berättar om vilka risker de ser om deras yrkesroll skulle tas bort. 
Nyhet
ST Pendeln stoppar MTRs planering för ensamarbete på pendeltågen

ST Pendeln stoppar MTRs planering för ensamarbete på pendeltågen

Skyddsombud från ST på pendeltågen i Stockholm har lagt ett formellt skyddsstopp för planerna på att införa ensamarbete. Anledningen är att ensamarbete strider mot ett tidigare regeringsbeslut som förbjuder pendeltågen från att köras med bara lokförare ombord. Operatören MTR förnekar att regeringsbeslutet fortfarande gäller, vilket nu får STs skyddsombud att agera.
Nyhet
Skyddstopp mot ensamarbete på Stockholms pendeltåg

Skyddstopp mot ensamarbete på Stockholms pendeltåg

ST Pendeln har idag meddelat trafikoperatören MTR att skyddsombudsstopp råder enligt Arbetsmiljölagen gällande ensamarbete på pendeltågstrafiken i Stockholm. Beslutet att införa ensamarbete, som Region Stockholm fattade i somras, strider mot ett gällande regeringsavgörande som förbjuder ensamarbete på pendeltågen.
Nyhet

God jul och gott nytt år!

Jag önskar alla medlemmar och förtroendevalda en vilsam och fridfull jul efter ett exceptionellt år då pandemin präglat både arbete och liv för oss alla. Jag hoppas verkligen att pandemin snart släpper sitt grepp om samhället så vi slipper en hårt ansträngd sjukvård, nya restriktioner och nedskärningar på våra arbetsplatser.
Nyhet

Nytt avtal för anställning som postdoktor 

OFR/S, P, O där Fackförbundet ST ingår, har tecknat avtal med Arbetsgivarverket för anställningar som postdoktor. Avtalet gäller från och med 1 februari 2022. 
Nyhet

Så blir medlemsavgiften 2022

Från och med 1 januari 2022 ändras medlemsavgiften. Det innebär att du som har inkomst på 28 000 kronor eller mer kommer få höjd avgift med 8 kronor. 
Nyhet

En seger för rättssäkerheten – Migrationsverkets uppsägning ogiltig

Idag föll domen i ett mål som ST drivit i Arbetsdomstolen gällande en av våra medlemmar på Migrationsverket, som tvingades lämna sitt jobb efter en förnyad säkerhetsprövning. Enligt domen fanns ingen saklig grund för uppsägning.
Nyhet
Bolagsanställda ST-medlemmar ansluts till Svenskt Näringsliv/PTK-överenskommelsen

Bolagsanställda ST-medlemmar ansluts till Svenskt Näringsliv/PTK-överenskommelsen

Fackförbundet ST ansluter sig till överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK, den så kallade Trygghetsöverenskommelsen. Anslutningen gäller de medlemmar i ST som är anställda i bolag i arbetsgivarorganisationen Almega. Medlemmar som är anställda vid statliga myndigheter och verk omfattas inte av överenskommelsen.
Nyhet

Gemensamt uttalande om den nya utlänningslagen

Fackförbundet ST har tillsammans med andra fackförbund och studentorganisationer undertecknat ett uttalande om den nya utlänningslagen som försvårar möjligheten för utländska doktorander och forskare att stanna i Sverige. Uttalandet har idag skickats till politiska beslutsfattare.
Nyhet

Ny arbetsrätt riskerar missa statliga sektorn

Förslagen till ny LAS, omställningsstöd och kompetensutveckling på den svenska arbetsmarknaden är fortfarande huvudsakligen anpassat för den privata sektorn, trots den omfattande kritik som förslagen fått under processens gång. Fackförbundet ST har i en gemensam remiss med åtta förbund i förhandlingsrådet OFR/S,P,O tydligt framfört att förbunden nu förväntar sig att det slutliga förslaget bättre anpassas till den statliga sektorn.

Sociala medier och medlemstidningen Publikt