Personer diskuterar jobbtips

5 tips som ökar dina chanser att få jobb

Att söka jobb när du inte har ett är en process som kräver tålamod. Men med rätt strategi ökar dina chanser avsevärt. Här är några smarta tips från våra karriärexperter.

1. Ha fasta rutiner

Att söka jobb är ett jobb som kräver struktur och rutiner. Ställ alltid klockan på morgonen och gå till ”jobbet”. Avsätt en plats i ditt hem som får vara ditt kontor där du jobbar ett visst antal timmar om dagen.

2. Låt någon du känner lyfta fram dina bästa sidor

Svårt att beskriva dig själv? Fråga någon annan! Det kan vara allt ifrån en vän, familjemedlem eller före detta kollega. Det viktiga är att du kan få nya perspektiv på dig själv och vad du är bra på.

3. Var selektiv med de jobb du söker

Satsa på de jobb som du verkligen vill ha istället för att söka så många jobb som möjligt. Anpassa ditt CV och personliga brev så det passar för den specifika tjänsten du söker. Arbetsgivaren märker ganska lätt om du har generellt CV som du använder till alla jobb du söker.

4. Scanna av ditt personliga nätverk

De flesta har ett större nätverk än man tror. Fråga runt bland dina vänner och gamla kollegor om de vet något som kanske skulle passa dig. Alla jobb annonseras inte ut och det kostar ofta inget att ställa en fråga.

5. Fundera noga över vad du vill 

Ibland är det kanske inte bara ett nytt jobb som behövs – utan en helt ny karriär. Ta därför en extra tankeställare om vad du verkligen vill göra. Kanske har dina drivkrafter ändrats från dina senaste jobb och det är dags för något helt nytt? 
 

Nyhet

4 vanliga karriärtyper – vilken är du?

Begreppet “karriär” förknippas ofta med att man klättrar i hierarkin på ett företag, organisation eller i en bransch. Faktum är att det här bara är ett sätt att vilja utvecklas karriärmässigt, och det är inte ens det vanligaste sättet i Sverige.