ST-nytt inom GU december 2024
Publicerad: 2024-12-20
Nyhet Alla medlemmar önskas riktigt sköna helger med välbehövlig vila! Bland de senaste nyheterna hittar du information om de pågående RALS-förhandlingarna och de aktiviteter som är planerade hittills för våren, bland annat GU-sektionens årsmöte och flera ”Fika med facket”.
Kom ihåg: Om du har allmänna frågor kring anställningsvillkor och ditt ST-medlemskap är det enklast att kontakta ST Direkt på 0771–555 444 eller stdirekt@st.org. Har du mer lokala frågor kan du mejla st@gu.se så svarar vi så fort vi kan. Du kan även prata med våra arbetsplatsombud och fakultetsansvariga. OBS! Under jul och nyår är GU-sektionens verksamhet begränsad, så det kan dröja lite längre än vanligt innan vi svarar.
Löneförhandlingar pågår
Löneförhandlingarna drog igång i slutet av november och pågår vid fyra fakulteter före årsskiftet och vid resten av GU efter nyår. Sista förhandlingsvecka är planerad till vecka åtta, vilket innebär att de nya lönerna betalas ut med mars månads löneutbetalning.
Från och med hösten ska sedan nya löne- och villkorsavtal tecknas och arbetet med detta har redan satt igång på Fackförbundet ST centralt. Både medlemmar och lokalt förtroendevalda får lämna synpunkter till förbundet på vilka frågor som bör prioriteras i förhandlingarna. Det kan till exempel handla om arbetstider, distansarbete och ett löneavtal som innehåller fastställda siffror för löneökningar. Ta en titt i din mejl efter enkäten som förbundet skickat ut!
Årsmöte i GU-sektionen den 26 mars 2025
GU-sektionens årsmöte äger rum den 26 mars klockan 11.30–13.00. Vid årsmötet utses styrelse, revisorer och valberedning för nästkommande period och sektionens medlemmar beslutar också om kommande verksamhet, budget och lönepolitiskt program. Alla medlemmar kan lämna förslag i form av motioner till årsmötet, dessa ska vara inskickade senast den 4 mars. I anslutning till mötet serveras en lättare lunch. Kallelse till årsmötet skickas ut via mejl senast den 25 februari.
Fika med dina fackliga representanter
Om du vill diskutera anställningsvillkor, lön eller arbetsmiljö eller kanske bara ta reda på vad facket gör – passa på att komma till Fika med facket. Både ST-medlemmar och andra GU-anställda är välkomna, så bjud gärna med en arbetskamrat eller flera. Här är kommande schemalagda tillfällen, hoppas vi ses!
• Onsdag 5 februari kl. 16.00–17.00, ST:s kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4.
• Onsdag 5 mars kl. 16.00–17.00, ST:s kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4.
• Onsdag 9 april kl. 16.00–17.00, Tema: löneförhandlingar 2025. Digitalt via Zoom (länk kommer senare).
• Onsdag 7 maj kl. 15.30–16.30, ST:s kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4.
• Onsdag 4 juni kl. 15.30–16.30, ST:s kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4.
Debattartikel: ”Bryt trenden: Ge lärosätena större andel av pengarna”
Regeringens forskningspolitik innebär att ännu fler lärare och forskare kommer att ha osäkra anställningar framöver. Det skriver Britta Lejon, STs förbundsordförande, och Sandra Hellstrand, ledamot i STs avdelning inom universitet och högskolor, debattartikel i tidningen Curie. Fram till 2028 ökar den statliga finansieringen av forskning och forskarutbildning med sammanlagt 6,5 miljarder kronor. Merparten av dessa medel går dock inte till lärosätena. För varje extra krona som satsas på lärosätena går tre extra kronor till de statliga forskningsfinansiärerna. Det betyder att lärare och forskare i ännu högre utsträckning fastnar i en evig kamp med bidragsansökningar och projektbeskrivningar.
”Det är dags att räta upp det skeva finansieringssystemet! Då stärks den akademiska friheten, en grundbult i vår demokrati, och samtidigt skapas de bästa förutsättningarna för ny och utökad kunskap. Schyssta villkor för våra lärare och forskare ger tiotusentals människor bättre förutsättningar att planera sina liv, bidra till vetenskapliga genombrott och medverka till avgörande lösningar på centrala samhällsproblem”, skriver debattörerna.
Ny rapport: Fyra av tio lärare och forskare utsatta för hot och trakasserier
Nationella sekretariatet för genusforskning på GU har tillsammans med SULF och SUHF genomfört en undersökning om hot och trakasserier mot undervisande och forskande personal inom högskolan. Det visar sig att fyra av tio någon gång har utsatts. Studenter står för den större andelen av trakasserierna. Den andra, något mindre delen, står kollegor inom forskning och undervisning för. Kvinnliga lärare är mest utsatta – främst av studenter. Det vanligaste är att få hotfulla mejl. Lärare inom de humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena har mest erfarenheter av trakasserier och hot, men inget vetenskapligt område kommer under en andel på 30 procent. Problemen riskerar att leda till självcensur, ohälsa och att fokus flyttas bort från det produktiva arbetet. I sin yttersta förlängning är trakasserierna ett hot mot demokratin och den akademiska friheten.
Fackförbundet ST ser mycket allvarligt på situationen och kommer tillsammans med övriga fackförbund att arbeta aktivt med uppföljning av rapporten och krav på åtgärder. Du kan läsa mer om undersökningen här, och även ladda ned rapporten: Vanligt med hot och trakasserier i högskolan
Arbetsmiljön på svenska universitet och högskolor – rapport från MYNAK
Även en nyligen publicerad rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap (MYNAK) har kartlagt arbetsmiljön för forskande och undervisande personal inom den svenska högskolesektorn. Resultaten från kunskapssammanställningen visar på både risk- och friskfaktorer – arbetet upplevs som tillfredsställande tack vare autonomi och flexibilitet men det finns också utmaningar i form av hög arbetsbelastning, tidsbrist och brist på socialt stöd och erkännande.
Läs mer: Arbetsmiljön på svenska universitet och högskolor
Fackförbundet ST och det fackliga arbetet för klimatomställning
Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot mänskligheten och kräver samarbete och engagemang från alla samhällssektorer. ST kommer att arbeta aktivt med klimatomställningsfrågor på arbetsplatserna och har därför etablerat ett nytt fackligt förtroendeuppdrag som klimatansvarig i styrelsen. Om du är engagerad i klimatfrågor och vill veta mer, hör av dig till oss!