ST-nytt inom GU oktober 2024
Publicerad: 2024-10-21
Nyhet Hösten har gjort entré med vackra färger och frisk luft. För många av oss innebär det också en hektisk tid med fullbokade jobbkalendrar, möten, kurser och nya projekt som drar i gång. Samtidigt pågår förberedelserna för årets löneförhandlingar. Missa inte våra tips inför lönesamtalen men även för att hantera höstrusningen och påminna om vikten av att ta hand om sig själv mitt i all aktivitet.
Kom ihåg: om du har allmänna frågor kring anställningsvillkor och ditt ST-medlemskap är det enklast att kontakta ST Direkt på 0771–555 444 eller stdirekt@st.org. Har du mer lokala frågor kan du mejla st@gu.se så svarar vi så fort vi kan. Du kan även prata med våra arbetsplatsombud och fakultetsansvariga.
Parterna förbereder sig för årets löneförhandlingar
Hösten 2024 pågår intensiva samtal både om lönebildning, lönekartläggning och uppföljning av RALS 2023. ST:s förhandlingar om de nya lönerna påbörjas vecka 48 och sista förhandlingsveckan är vecka åtta 2025, vilket innebär att de nya lönerna betalas ut med mars månads löneutbetalning 2025.
Lönesamtalet – en viktig del av lönesättningsprocessen
Många anställda – inte bara inom GU – upplever att lönesättningsprocessen är svår att greppa. En viktig del, som du själv kan påverka, är lönesamtalet. På ST:s webbplats finns flera tips om hur du får samtalet att bli så bra som möjligt: Lönesamtal – hur förbereder jag mig.
Missa inte att fylla i ST-sektionens löneenkät!
En annan viktig del i lönesättningen är den enkät som ST-sektionen skickar ut till alla medlemmar som förhandlas individuellt (detta gäller ej doktorander vars löner bestäms via särskilda stegar). Enkäten utgör ett mycket viktigt underlag i de förhandlingar om varje enskild medlems lön som ST har med arbetsgivaren. Årets enkät skickades ut den 10 oktober. Har du inte fått någon får du bara höra av dig till STloneenkat@gu.se. Sista dag att svara på enkäten är den 1 november.
6 november finns möjlighet att diskutera lönefrågor på Fika med facket! Se nedan.
Doktorandnytt – rätten till förlängning
Doktorander och postdoktorer har rätt till förlängning av sin anställning av särskilda skäl. Därför måste det ofta ske en beräkning av hur mycket anställningstiden ska förlängas utifrån en bred uppsättning skäl, som till exempel föräldraledighet, sjukskrivning eller fackligt förtroendeuppdrag. Fackförbundet ST uppmärksammar det faktum att beräkningarna görs på olika sätt på lärosätena och att detta innebär en risk att enskilda doktorander och postdoktorer inte blir tillräckligt kompenserade bland annat för det arbete de utför utöver sin forskningstid.
ST-sektionen inom GU har tillsammans med GUDK bildat en arbetsgrupp för att kartlägga hur förlängning beräknas vid olika institutioner på GU. Ansvariga från sektionen är Filip Radovic (filip.radovic@filosofi.gu.se) och Helena Rohdén (helena.rohden@gu.se). Kontakta gärna Filip eller Helena om du har frågor eller exempel på beräkningar som verkar konstiga.
Arbetsmiljö – återhämtning behöver ske även under arbetsdagen
Återhämtning under arbetsdagen är avgörande för att orka med arbetet men har tidigare fått för lite uppmärksamhet. Forskaren Lina Ejlertsson har identifierat tre viktiga områden för att främja återhämtning: gemenskap, variation och hanterbarhet. En trygg arbetsmiljö med goda relationer är central, liksom att variera arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Reflektion, både individuellt och i grupp, är också en viktig del av återhämtningsprocessen.
För att implementera återhämtningsaktiviteter på arbetsplatsen krävs förståelse för individuella behov och en öppen dialog. Även små insatser kan göra stor skillnad, vilket understryker vikten av ledarskap och tydliga ramar.
Läs mer: Återhämtning under arbetsdagen – en inspirationsbok för individ och verksamhet (lu.se).
Arbetsmiljöveckan – ta del av ST:s webbinarier (21–25 oktober)
Fackförbundet ST uppmärksammar den årliga arbetsmiljöveckan (21–25 oktober) med en rad webbinarier som är gratis för alla medlemmar. Exempel på innehåll:
- Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet.
- Hot och våld kan förebyggas.
- Hur skapar man ett hållbart livspussel?
Efter nyår träder Arbetsmiljöverkets uppdaterade föreskrifter i kraft
Arbetsmiljöverket har beslutat om en ny regelstruktur som innebär att totalt 2 300 paragrafer sammanförs i 15 nya föreskrifter. De flesta paragraferna har flyttats till olika ställen i de nya föreskrifterna, andra har strukits eller ersatts. På Arbetsmiljöverkets hemsida finns information och möjlighet att ladda ner föreskrifterna i PDF-format. De träder i kraft 1 januari 2025.
Fackförbundet ST och det fackliga arbetet för klimatomställning
Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot mänskligheten och kräver samarbete och engagemang från alla samhällssektorer. ST har beslutat att arbeta aktivt med klimatomställningsfrågor på arbetsplatserna och har dessutom etablerat ett nytt fackligt förtroendeuppdrag som klimatansvarig i styrelsen. Om du är engagerad i klimatfrågor och vill veta mer, hör av dig till oss i sektionsstyrelsen.
Läs mer: Klimatomställningen | Fackförbundet ST.
Fika med dina fackliga representanter
Om du vill diskutera anställningsvillkor, lön eller arbetsmiljö eller kanske bara ta reda på vad facket gör – passa på att komma till Fika med facket. Både ST-medlemmar och andra GU-anställda är välkomna, så bjud gärna med en arbetskamrat eller flera. Här är kommande schemalagda tillfällen:
- Onsdag 6 november kl. 16.00–17.00. Tema:Frågor inför löneförhandlingarna.
STs kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4. - Onsdag 4 december kl. 16.00–17.00, ST:s kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4.