Lönerevision 2022
Publicerad: 2022-09-14
Har du funderingar om lönerevisionen 2022? Här finns svar på våra medlemmars vanligaste frågor, till exempel hur du förbereder dig inför ditt lönesamtal och hur inflationen påverkar årets lönerevision.
Påverkar inflationen lönerevisionen?
Inflationen har stigit kraftigt det senaste året och många undrar därför hur den nya ekonomiska situationen påverkar årets lönerevision.
Informationen på den här sidan är anpassad för dig som arbetar på det statliga avtalsområdet. Arbetar du i ett bolag, till exempel Postnord? Läs mer om lönerevision på bolagsområdena.
Vad ska jag tänka på inför mitt lönesamtal?
Det viktigaste är att vara förberedd. Det handlar bland annat om att ta reda på vilka lönekriterier som finns där du jobbar och att tänka igenom hur du har bidragit till verksamhetsmålen sedan förra lönerevisionen. Läs mer om hur du förbereder dig inför lönesamtalet.
Vad påverkar vilken löneökning jag kan få?
Det finns flera saker som spelar in, bland annat:
- Hur du har presterat
- Om du har fått nya arbetsuppgifter
- Vad som står i kollektivavtalet
- Om det finns grupper som prioriteras särskilt i årets lönerevision där du jobbar
Det ska alltid vara tydligt varför du får en viss löneökning.
Vad är skillnaden mellan lönesättande samtal och lokala partsförhandlingar?
Det finns i huvudsak två metoder för att sätta nya löner inom staten, lönesättande samtal och lokala partsförhandlingar. I det lönesättande samtalet möts du som anställd och din chef för att diskutera din nya lön. Lokala partsförhandlingar innebär att facket förhandlar om sina medlemmars löner på individuell nivå. Läs mer om lönemodellerna inom staten.
Kan jag själv välja om jag vill ha ett lönesättande samtal med chefen eller om facket ska förhandla om min lön?
Möjligheten att själv välja hur det ska gå till när din lön ses över varierar från arbetsplats till arbetsplats och beror på vad facket och arbetsgivaren tillsammans kommit överens om. Här kan du läsa mer om hur lönerevision inom staten går till.
Vad kan jag göra om jag och min chef inte kommer överens om min nya lön?
För dig som kommer ha ett lönesättande samtal med din chef. Om du tycker att din chef har gjort en helt felaktig bedömning av din arbetsinsats har du rätt att säga nej till chefens löneförslag. Då går frågan oftast vidare till förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket på din arbetsplats. Tänk på att du behöver förklara dig oening redan under det lönesättande samtalet – det går inte att ändra sig i efterhand.
Jag vill veta hur jag ligger till lönemässigt. Hur gör jag?
På st.org hittar du aktuell lönestatistik för hela staten. Du kan också fråga närmsta förtroendevald om det finns lönestatistik för just din arbetsplats. Kom ihåg att om du arbetar på en statlig myndighet är alla anställdas löner offentliga uppgifter som vem som helst har rätt att ta del av.
Jag är missnöjd med min löneökning. Vad kan jag göra?
Om du fick en väldigt liten löneförhöjning – eller ingen alls – har du rätt att få veta varför och vad du behöver göra framöver för att påverka din lön. Läs mer om vad du kan göra om du är missnöjd med din löneökning.
Varför ska ett kollektivavtal kunna avgöra hur hög löneökning jag kan få?
Siffrorna i våra kollektivavtal kan ses som en lägstanivå. Om facket och din arbetsgivare inte kommer överens om något annat finns alltså ändå ett garanterat lägsta utrymme för löneökningar att fördela bland alla anställda som omfattas av vårt kollektivavtal hos din arbetsgivare.
Prata lön med dina förtroendevalda!
Facket på din arbetsplats spelar en viktig roll i arbetet med löner där du jobbar. Dina förtroendevalda har ofta bra koll på lönefrågor som rör just din arbetsplats. Hitta ditt lokala fack. Du kan också höra av dig till ST Direkt på 0771-555 444. Vi ger gärna tips inför lönesamtalet och svarar på allmänna frågor om lön och kollektivavtal.