Kan jag välja hur min lön sätts på arbetsplatsen?
Publicerad: 2024-12-19
Inom staten finns det enligt kollektivavtal två modeller för att sätta löner för de anställda – lönesättande samtal och lokala partsförhandlingar. Vilken eller vilka som ska användas bestäms lokalt på respektive arbetsplats. Här ger Fackförbundet ST en översikt på lönemodellerna och berättar om hur du som statligt anställd kan påverka lönesättningen.
Om du inte vet vilken lönemodell som gäller på din arbetsplats kan du vända dig till ditt lokala fack. De kan också berätta mer om hur löneprocessen går till och vilka lönekriterierna är, alltså den bedömningsgrund som används för att sätta sakliga löner.
En jämförelse mellan de två lönemodellerna
- Oavsett modell ska den nya lönen sättas utifrån intentionerna i kollektivavtalet och de lönekriterier som gäller på arbetsplatsen. Därför ska modellerna ge samma resultat för plånboken.
- Vid lönesättande samtal går chefen igenom med den anställde hur väl hen har presterat och levt upp till lönekriterierna. Det kan ske i ett eller flera möten. Det lönesättande samtalet avslutas med att chefen ger ett förslag på ny lön – som det finns möjlighet att säga nej till (se nedan).
- Vid lokala partsförhandlingar har fack och arbetsgivare överläggningar om de anställdas löner på individnivå. Den enskilde arbetstagaren får sedan sitt lönebesked från chefen tillsammans med en motivering i form av hur väl personen har presterat och levt upp till lönekriterierna.
Vad händer om jag inte är nöjd med lönen?
- Vid lönesättande samtal går det alltid att uttrycka oenighet, alltså säga nej till chefens löneförslag. Då går frågan vidare till överläggningar där facket deltar. Kom bara ihåg att det då inte handlar om en helt fri löneförhandling, utan går ut på att försöka hitta samsyn.
- Vid lokala partsförhandlingar gör facket en bedömning av arbetsgivarens löneförslag för varje individ. Om de tycker att ett visst förslag är osakligt förhandlar parterna. När facket sedan säger ja till den nya lönen är det bindande. En individ kan alltså inte ”överklaga” när hen har fått lönebeskedet från sin chef.
Läs mer: Missnöjd med löneökning - vad kan jag göra?
Vilken lönemodell är bäst?
Slutresultatet, alltså den nya lönen, ska bli detsamma oavsett vilken modell som används – i och med att löner inom staten ska sättas på saklig grund. Och det är alltid arbetsgivaren som i slutändan bestämmer. Facket kan inte tvinga arbetsgivaren att sätta en viss lön. Däremot kan ett lokalt fack, oavsett lönemodell, påverka arbetsgivaren långsiktigt för att förbättra löneutvecklingen.
Det går dock att konstatera att lönesättande samtal blir allt vanligare, i synnerhet bland tjänstemän med kontorsjobb. Många uppskattar att få samtala direkt med sin chef om prestation och lön – och ha möjlighet att uttrycka oenighet. Samtidigt tycker andra att det är skönt med lokala partsförhandlingar, där facket tar hand om diskussionerna. Facket har ju både förhandlingsvana och en bra bild över helheten (exempelvis kollegornas löner). Men i slutändan är det en smaksak.
Kan jag välja lönemodell?
Hur det fungerar på arbetsplatsen bestäms lokalt av fack och arbetsgivare. På vissa arbetsplatser kan individen själv få välja om lönen ska sättas genom lönesättande samtal eller lokala partsförhandlingar. På andra ställen gäller bara den ena eller andra modellen för alla (vilket kan variera mellan olika avdelningar på samma arbetsplats).
Om du inte är nöjd med lönemodellsupplägget där du jobbar kan du prata med ditt lokala fack. Samma sak om du har synpunkter på din individuella löneprocess, exempelvis att det är dålig kvalitet på samtalet med din chef. Genom att prata med dina förtroendevalda har du möjlighet att påverka för en förändring på arbetsplatsen. Tänk bara på att göra detta i god tid före nästa lönerevision.