Forskning visar: transpersoner särskilt utsatta för diskriminering i arbetslivet

Publicerad: 2024-06-27

Hbtq-personer, framför allt transpersoner, löper större risk att utsättas för diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen än personer som inte identifierar sig som hbtq. Det visar en rapport som Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) tog fram 2022. Fackförbundet ST har intervjuat forskarna bakom rapporten.

Illustration arbetsmiljö HBTQ-personer

Rapporten "Hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö" är en kunskapssammanställning som tagits fram av Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak). Rapporten togs fram för att samla kunskap kring hbtq-personers arbetsmiljö, med särskilt fokus på transpersoners arbetsmiljö.


Läs mer: Rapporten "Hbtq-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö"


Transpersoner särskilt utsatta  

Forskarna Andrea Eriksson och Sara Andersson har författat rapporten. Enligt dem är resultaten tydliga:

– De viktigaste resultaten är bland annat att hbtq-personer riskerar att utsättas för diskriminering, trakasserier och så kallade mikroagressioner på jobbet,säger Andrea Eriksson. 

Med mikroagressioner menas subtila nedsättande kommentarer, skämt och ifrågasättanden som riktas mot minoriteter. Majoriteten av de transpersoner som intervjuats i studien uppger att de utsatts just för mikroaggressioner på jobbet.

– Allra mest utsatta är transpersoner, konstaterar Andrea Eriksson. 

Studien visar att trakasserierna mot transpersoner i vissa fall gått så långt att de inkluderat dödshot.  Många av de intervjuade transpersonerna är därför rädda för vilka konsekvenser de kan ställas inför om de öppet pratar om sina erfarenheter som transpersoner på jobbet. 

Andrea Eriksson, docent vid Kungliga Tekniska Högskolan, och Sara Andersson,  fil.dr vid Stockholms universitet och Högskolan Väst.

Ju mer avvikande, desto större utsatthet 

Bland resultaten fanns ett som överraskade rapportförfattarna:

Att kunskapssammanställningen också visar att bisexuella i högre utsträckning än exempelvis homosexuella riskerar att utsättas för fördomar och mobbning på jobbet, säger Sara Andersson. 

Studier kring detta visar hur det bland annat lett till en högre grad av utmattningssymptom bland bisexuella än hetero- och homosexuella. 

Detta stärks av svensk rapportering som visar att bisexuella hamnar i en form av "mellanförskap", där de upplever sig hamna utanför både hetero- och homovärlden. 

Det tyder på att ju mer normbrytande en person uppfattas vara av andra, desto större risk finns det för negativ behandling på arbetsplatsen, förklarar Sara Andersson.

Viktigt att aktivt arbeta för inkluderande arbetsplatser

Kulturen på arbetsplatsen är en av de mest avgörande faktorerna för att diskriminering både uppstår och motverkas. Något som bekräftas av rapporten:

– Resultaten visar på negativ inverkan av ett heteronormativt klimat och ett klimat där det är tystnad kring hbtq-frågor, säger Sara Andersson.

Ett heteronormativt klimat innebär att det tas för givet att alla är heterosexuella och lever i traditionella familjekonstellationer. Detta kan leda till att personer som inte passar in i den normen kan uppleva diskriminering och socialt utanförskap

Rapportförfattarna är övertygade om att ett aktivt arbete med inkluderande arbetsplatser är avgörande för att lösa dessa problem.

– Att arbeta med dessa frågor på arbetsplatserna är mycket viktigt!  Ett aktivt arbete för att skapa en inkluderande arbetsplats kan bidra till högre välmående bland alla medarbetare – även de som inte är hbtq-personer, säger Andrea Eriksson.

Har ni några konkreta tips på hur det kan göras? 

Arbetet för mer inkluderande arbetsplatser kan göras genom att arbeta igenom sina likabehandlingspolicies och se till att de verkligen efterlevs, säger Andrea Eriksson. 

Det kan även göras genom att utbilda sig i hbtq-frågor och ha en levande diskussion på arbetsplatsen om den sociala arbetsmiljön och samtalsklimatet där, säger Sara Andersson.

Illustration reflektionsövningar inkluderande arbetsplats

Guide: Så kan du jobba för en inkluderande arbetsplats

Som en vidareutveckling av rapporten har forskarna tagit fram en guide, som riktar sig till arbetsplatser. I den finns konkreta tips, råd och övningar som kan bidra till att börja, eller fortsätta utveckla, arbetet med inkluderingen på arbetsplatsen.

Ladda ner guiden

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss