Så kan du som förtroendevald jobba för en inkluderande arbetsplats

Publicerad: 2024-06-27

Arbetet med likabehandlingsfrågor på arbetsplatsen är avgörande för att skapa en så bra och hållbar arbetsmiljö som möjligt. I den här artikeln berättar Fackförbundet STs ombudsman Sanna Feldell om hur förbundets centrala arbete med likabehandlingsfrågor ser ut samt ger dig som är förtroendevald tips om hur du kan arbeta för en inkluderande arbetsplats.

Att arbeta för inkluderande arbetsplatser, fria från diskriminering, är mycket viktigt för Fackförbundet ST. Det här arbetet sker på olika nivåer. Dels centralt, när kansliet till exempel driver likabehandlingsfrågor under en avtalsrörelse eller tillhandhåller utbildningar eller råd och stöd. Men också lokalt, där förtroendevalda stöder medlemmar som upplever diskriminering på arbetsplatsen.   

Vi jobbar på alla nivåer i förbundet med att ställa krav på att likabehandlingsarbetet ska utvecklas på arbetsplatserna. Förbundet antog exempelvis nyligen ett nytt program för ett hållbart arbetsliv där bland annat arbetet för att förebygga diskrimineringar, trakasserier och kränkningar är en tydlig prioritering, exemplifierar Sanna Feldell, ombudsman med ansvar för bland annat likabehandlingsfrågor.


Läs mer: ta del av Fackförbundet STs program för ett hållbart arbetsliv


Så arbetar Fackförbundet ST centralt med likabehandlingsfrågor

– I centrala avtalsrörelser har vi drivit på för ett bättre och intensifierat arbetsmiljö- och likabehandlingsarbete. En av frågorna vi lyfte fram i senaste förhandlingarna var att statens verksamheter borde vara föregångare i likabehandlingsfrågor och att parterna därför bör teckna ett centralt avtal för friska och inkluderande arbetsplatser. Även om vi inte nådde hela vägen, så lyckades vi komma överens om att ta fram ett helt nytt partsgemensamt stödmaterial, som beräknas vara klart vid årsskiftet, säger Sanna Feldell.

Fackförbundet ST erbjuder även utbildningar och annat stöd till förtroendevalda och medlemmar, för att hjälpa till att höja kunskapsnivån och underlätta det praktiska arbetet med frågorna på arbetsplatserna. Förbundet stöttar och företräder också medlemmar som har blivit utsatta för diskriminering.


Läs mer: mikroutbildning för att lära sig mer om normer och diskriminering



Självklart jobbar vi också löpande med att granska våra medlemmars arbetsvillkor utifrån ett normkritiskt perspektiv, för att säkerställa att villkoren är inkluderande och hänger med i tiden, säger Sanna Feldell. 

Så arbetar Fackförbundet ST lokalt med likabehandlingsfrågor

Det viktigaste arbetet sker faktiskt just lokalt – ofta som del i det löpande arbete som enligt diskrimineringslagen kallas för ”aktiva åtgärder”. Det är ett ständigt pågående arbete, som ska ske på alla arbetsplatser, och som handlar om att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet. Det arbetet ska alltid ske i samverkan mellan facket och arbetsgivaren. 

Hur fungerar det arbetet idag? 

Våra egna undersökningar har tyvärr visat att det inte alltid får den prioritet det förtjänar, och att det i värsta fall har prioriterats bort helt. Det är aldrig okej! Och det måste vi gemensamt i förbundet arbeta för att förändra, säger Sanna Feldell. 

Vad kan förtroendevalda göra för att bidra till det?

Det är ytterst arbetsgivarens ansvar att arbetet med aktiva åtgärder genomförs, men fackliga företrädare har en viktig uppgift att ta en aktiv roll i samverkan med arbetsgivaren, och bidra med sina värdefulla perspektiv. Som förtroendevald är du med och säkerställer att arbetet fungerar som det ska. Exempelvis genom att se till att det finns tydliga rutiner och strukturer för hur arbetet ska ske. Vissa gör det genom att formulera rutinerna för arbetet i lokala kollektivavtal, säger Sanna Feldell.

Om det inte finns ett arbete med aktiva åtgärder är det viktigt att göra arbetsgivaren uppmärksam på detta. Sker det inte någon bättring så kan avdelningen/sektionen kontakta en ombudsman på kansliet för att få råd om hur det går att agera, med stöd av de verktyg som finns i diskrimineringslagen.

Är det något särskilt du vill skicka med till STs förtroendevalda?

Att jobba för en arbetsplats där alla känner sig välkomna, respekterade och värdefulla får aldrig bli en tomteblossfråga. Det behöver vara ett ständigt pågående arbete. Det kan du som förtroendevald vara med och säkerställa, säger Sanna Feldell.

Så jobbar du med likabehandlingsfrågor: 5 konkreta tips

  1. Jobba för ökad normmedvetenhet genom att exempelvis uppmuntra till föreläsningar och utbildningar för alla på arbetsplatsen. 
  2. Se till att frågor om allas lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet finns med som ett stående inslag på exempelvis arbetsplatsträffar och i samarbetsgrupper.
  3. Undersök om din arbetsplats är HBTQI-certifierad. Om inte – läs mer om hur ni kan gå tillväga på RFSL:s hemsida.   
  4. Se till att det utses en likabehandlingsansvarig i den lokala fackliga styrelsen - någon som kan vara navet i erat arbete mot diskriminering och för en mer inkluderande arbetsplats. Du kanske själv är intresserad?
  5. Ta, gemensamt med arbetsgivaren, del av de stödmaterial och webbinarier som vi tagit fram genom samarbetsforumet Partsrådet för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. För att likabehandlingsarbetet ska hålla en hög kvalitet är det viktigt att alla som deltar har tillräcklig kunskap. Partsrådet har spelat in ett webbinarium som svarar på frågan hur du som förtroendevald kan jobba med inkludering.  Du kan även ta del av deras checklista för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö.

Ladda ner Partsrådets checklista

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss