Härskartekniker på jobbet: Så hanterar du dem
Publicerad: 2024-08-12
Hur känner man igen härskartekniker och vad kan du göra om du blir utsatt? Fackförbundet ST har intervjuat Anna Olofsson, statsvetare, journalist och expert på härskartekniker, som reder ut vad härskartekniker är och delar med sig av sina bästa insikter och tips för att hantera dem.
"Många använder sig av härskartekniker utan att vara medveten om det"
Vad är en härskarteknik?
– Det finns många olika sorters härskartekniker. Det som alla har gemensamt är att det är en metod för att påverka, styra, kontrollera, skrämma och göra en annan person osäker. De som använder sig av härskartekniker vill oftast få egna fördelar, genom att påverka människor i en riktning, eller få ett beslut dit man vill.
Hur känner jag igen om någon använder härskartekniker?
– Ett tecken på att något inte är som det ska är om du blir osäker i ens persons närvaro, inte vet hur du ska bete dig. Ett annat exempel att du känner skuld i vissa relationer med olika personer, att allt är ditt fel och du inte vågar säga det du tycker och tänker.
En person som utsätts för härskartekniker under lång tid kan börja må dåligt både psykiskt och fysiskt. Om det pågår på en arbetsplats som inte tar tag itu med problemen, kan det leda till att anställda slutar på sitt jobb eller blir sjukskrivna.
Vem använder härskartekniker?
– Den frågan får jag ofta, och jag brukar svara så här. Många använder sig av härskartekniker utan att vara medveten om det. Det viktiga är att vi blir medvetna om vad en härskarteknik är, hur vi själva kan bemöta den och hur vi tillsammans kan hindra att det förekommer på en arbetsplats eller i det privata livet.
Sen finns det människor som medvetet använder sig av teknikerna, genom att trycka ner andra. De som använder härskartekniker medvetet har ett behov av kontroll och saknar empati, ånger och skuldkänslor och då kommer vi in på den gruppen som har en personlighetsstörning, till exempel psykopater. Men det är i sig ett separat ämne.
Varför använder folk härskartekniker?
–Vissa kanske använder härskartekniker för att de inte tycker om en kollega eller stör sig så pass mycket att härskarteknikerna bara kommer fram i samtal och möten. På många arbetsplatser finns informella ledare, som vill styra och påverka. I vissa fall använder de sig av manipulativa tekniker för att få med sig den övriga gruppen.
Vilka är de vanligaste härskarteknikerna och vilka motstrategier finns det?
– Det finns många olika sorters härskartekniker men jag ska försöka summera några av de vanligaste.
Skvaller och ryktesspridning
En teknik, är skvaller och den bästa metoden för att motverka skvaller är att konfrontera den som pratar om andra människor. Bemöt personen och fråga, ”varför säger du så? Vet du om det är sant?”.
Många tänker att lite skvaller är oförargligt. Men det kan lätt bli något stort och förvrängas för varje gång någon berättar något vidare. I längden kan det växa till sig och kan skada människor.
Osynliggörande och exkludering
Att osynliggöra någon är väldigt vanligt och kan te sig på lite olika sätt. Ett exempel är ifall man inte tycker om en person, då brukar man ignorera hen, genom att inte hälsa eller att inte fråga sin kollega om hen vill följa med på lunch eller fika.
Om detta händer på en arbetsplats så hoppas jag att det finns starka kollegor som ser detta mönster och tar med sig den som inte får vara en i gruppen. Här har du annars ett guldläge att bjuda in din kollega till gemenskapen.
Dubbelbestraffning
Den här härskartekniken är jobbig och påfrestande för den som blir utsatt av den. Det kan skapa osäkerhet på en hel arbetsplats. Ett kännetecken är till exempel hur du än gör, så blir det alltid fel i vissa personers ögon.
Jag har själv blivit utsatt för detta när jag var i ett arbetslag. Då bad jag personen förklara hur hen ville att jag skulle göra mina arbetsuppgifter för att det skulle vara perfekt. Men jag fick inget svar tillbaka, och då kontrade jag med att säga ”om du inte vet hur du vill ha det, hur ska jag då kunna göra det perfekt i dina ögon?”
Kan jag själv använda härskarteknik utan att veta om det?
– Ja, faktiskt. Majoriteten av oss gör det, och det är lätt att falla in i ett mönster utan att reflektera över det. Det gäller att bli medveten om sina egna tankar och handlingar, och varför vi känner och gör som vi gör i vissa situationer. Att exempelvis osynliggöra någon kan lätt hända om du inte tycker om personen i fråga. Då blir det lättare att ignorera och frysa ut, istället för att reda ut varför jag tycker illa om personen.
Kan härskartekniker skilja sig på plats vs. distans?
– Under pandemin, har många möten skett digitalt och jag har analyserat digitala mötesforum, genom att själv deltagit i ett antal och insett, tyvärr, att det används härskartekniker även i digitala möten. Ett exempel på det är att vissa i gruppen bara gillar och kommenterar när vissa pratar, eller skriver i chatten. När andra pratar eller skriver så tystnar det.
Och då här är det viktigt att den som är mötesledaren ser ett beteende hos vissa deltagare, och gör något åt det beteendet, för annars blir det en ond cirkel och det kommer säkerligen fortsätta när man återvänder till kontoret.
Har du problem med härskartekniker på ditt jobb?
Då ska du först och främst prata med din chef. Arbetsgivaren har ansvar för din arbetsmiljö och användning härskartekniker påverkar arbetsmiljön negativt. Är du medlem i Fackförbundet ST kan du alltid vända dig till ditt lokala fack. Du kan även få rådgiving via ST Direkt, vår medlemsrådgivning. Du når oss på 0771-555 444 varje vardag mellan 08.30 - 16.00.
Läs mer om Anna Olofsson.