Är det uppsägningar på gång? Tänk på det här
Publicerad: 2024-11-01
Bara rykten om uppsägningar kan skapa oro på en arbetsplats. Det är inte konstigt – att bli av med försörjningen kan påverka livet i grunden. Här ger Fackförbundet ST tips på vad du själv kan göra för att sova bättre om natten.
Uppsägningar på grund av arbetsbrist kommer sällan som en blixt från klar himmel. Ofta har de anställda kunnat se tecknen under en tid. På arbetsplatser med kollektivavtal ska dessutom uppsägningar ske enligt en viss ordning – där förhandlingar med facket är en viktig del. Men vad kan du själv göra?
Håll dig informerad
Det bästa du kan göra för att få viss kontroll över situationen är att ta reda på vad som pågår. Det enklaste sättet att få relevant information är att fråga det lokala facket – och att gå på fackmöten. I bästa fall kan du få lugnande besked. Om inte, så vet du i alla fall vad som gäller och kan agera därefter.
Tänk bara på att dina fackliga företrädare inte kan eller får berätta om alla detaljer i uppsägningsprocessens tidiga skede.
Kolla att din inkomst är tryggad
Förhoppningsvis är du redan med i a-kassan sedan en tid, annars finns en risk att du blir utan ersättning vid eventuell arbetslöshet. Du behöver nämligen ha varit medlem i a-kassan i tolv månader före arbetslösheten för att ha möjlighet till ersättning. Om du har riktigt lång uppsägningstid, som vissa statligt anställda kan ha, finns faktiskt en möjlighet att kvalificera dig för ersättning även om du ännu inte är medlem i a-kassan.
Att få ersättning från a-kassan är också en förutsättning för att få pengar från en facklig inkomstförsäkring eller, om du är statligt anställd, från Trygghetsstiftelsen. Det kan ge dig upp till 80 procent av din nuvarande lön om du blir arbetslös.
Vänta inte med att söka nytt jobb
Så snart du får trovärdiga tecken på att du kan drabbas av uppsägning bör du överväga att söka nya jobb. Du kan alltid tacka nej till eventuella erbjudanden om det visar sig att du får behålla din nuvarande anställning. Om du istället väntar med att söka jobb tills din uppsägning är bekräftad ökar risken för att du blir arbetslös under en period.
Ta hjälp i jobbsökandet
Känner du dig ringrostig eller är du osäker på hur du ska sticka ut? Då kan det vara en god idé att bolla med vänner och kollegor. Kanske kan din chef rent av bidra med goda råd. Som medlem i ST har du dessutom tillgång till flera kostnadsfria karriärtjänster, exempelvis samtal med en jobbexpert och CV-granskning. Om du blir arbetslös kan det finnas ytterligare hjälp att få genom din omställningsorganisastion (se nedan).
Håll koll på din plats i turordningen
När arbetsgivaren har bestämt sig för att ett visst antal personer behöver sägas upp ska turordningen fastställas – det vill säga vilka som ska sägas upp enligt principen ”sist in, först ut”. Om du undrar hur den här processen går till eller vill veta hur just du fick din plats i turordningen, prata med ditt lokala fack. Kom bara ihåg att arbetsgivaren har möjlighet att göra tre undantag från turordningsreglerna.
Jobbar du statligt ska din totala anställningstid inom staten räknas i turordningen. I normalfallet har din arbetsgivare koll på din tid som statsanställd, men det kan vara värt att – i god tid före uppsägningarna – se efter med chefen att allt är medräknat.
Få stöd i omställningen
De flesta som omfattas av kollektivavtal får någon form av omställningsstöd vid arbetslöshet. Det kan till exempel handla om utbildningar, jobbcoachning eller hjälp att starta eget. Jobbar du statligt sköts allt detta av Trygghetsstiftelsen – som dessutom hanterar din a-kasseförstärkning (se ovan).
Läs mer: Så hjälper Trygghetsstiftelsen dig som är statligt anställd
I den privata sektorn finns flera olika omställningslösningar och därför är det bäst att prata med ditt lokala fack för att få veta mer.