Vilka turordningsregler gäller för anställda inom staten?
Publicerad: 2024-08-27
När statliga arbetsgivare ska göra uppsägningar på grund av arbetsbrist gäller särskilda regler – tack vare kollektivavtalet TurA-S. Detta innebär alltså vissa avsteg från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, LAS. Här berättar Fackförbundet ST mer om vilka turordningsregler som gäller när statligt anställda sägs upp på grund av arbetsbrist.
Delar av LAS får bytas ut mot regler i kollektivavtal, men grundprincipen om ”sist in, först ut” gäller även för statligt anställda. TurA-S gör däremot så att turordningen hanteras lite annorlunda än i lagen.
TurA-S: Färre möjligheter till undantag för arbetsgivaren
Fackförbundet ST har tillsammans med andra förbund sett till att arbetsgivarna inom staten får göra färre undantag från turordningsreglerna än vad LAS medger. Enligt lagen har arbetsgivare rätt att göra tre undantag vid uppsägningar – alltså behålla tre anställda som de annars skulle ha behövt säga upp. Denna rättighet får sedan inte användas igen på tre månader.
Inom staten får arbetsgivare endast göra tre sådana här undantag om de har minst 50 anställda. Dessutom får undantagsrätten bara användas med sex månaders mellanrum.
TurA-S: Ett speciellt sätt att avgränsa vilka som ska sägas upp
För att veta vilka anställda som kan bli aktuella för uppsägning behöver arbetsgivaren göra en lista där anställningstiden rangordnas. Detta kallas ofta turordningslistor. Enligt LAS ska alla anställda på ett visst arbetsställe omfattas.
Inom staten heter en sådan här lista turordningskrets och den ska istället innehålla personer på samma ort som har i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter.
De lokala parterna har, enligt TurA-S, möjlighet att bestämma vilket geografiskt område kretsen ska omfatta. Det kan till exempel vara aktuellt när två arbetsställen med nära koppling till varandra ligger på varsin sida om en kommungräns.
Generös beräkning av anställningstid
Tack vare TurA-S ska all statlig anställningstid räknas ihop när arbetsgivaren ser över turordningen. Så även om du precis har börjat jobba på en viss myndighet behöver du inte bli ”först ut” därifrån – om du tidigare har varit anställd inom staten.
Tänk bara på att din arbetsgivare kanske inte känner till din totala anställningstid (som inte behöver ha varit sammanhängande). I samband med eventuella uppsägningar bör du dubbelkolla detta.
Måste arbetsgivaren alltid följa turordningen?
Till skillnad från privat sektor går det inte, inom staten, att frångå turordningsreglerna genom att fack och arbetsgivare kommer överens om det. Förutom möjligheten till undantag (se ovan) så kan arbetsgivaren ändå få bortse från turordningsreglerna – i särskilda fall.
Det kan till exempel handla om att den som har kortast anställningstid besitter spetskompetens som är avgörande för verksamheten. Då kan någon med längre anställningstid eventuellt bli uppsagd istället.
Vad är TurA-S?
TurA-S är en förkortning för ”avtal om turordning för anställda hos staten”. Ibland kallas det också för turordningsavtalet. Det är dock inte en så precis term, eftersom det också kan beskriva liknande avtal som inte berör staten.
TurA-S tillkom 1984 genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. I och med att LAS har förändrats sedan dess har vissa delar av TurA-S upphört att gälla. Det kan därför vara svårt att läsa sig till exakt vilka regler som är aktuella. Prata gärna med ditt lokala fack om du vill veta mer om turordningsreglerna.