En tjänsteman sitter vid sitt bord och tänker

Omställningsstöd: Så hjälper Trygghetsstiftelsen dig som statligt anställd

Publicerad: 2024-09-02

|Uppdaterad: 2024-12-19

Om du som statligt anställd blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan du få stöd för att ställa om och hitta ett nytt jobb – ett så kallat omställningsstöd. Trygghetsstiftelsen är den organisation som hjälper dig med omställningsstödet. Här berättar Fackförbundet ST mer om vilka förmåner och vilket stöd du kan få av Trygghetsstiftelsen.

Om du blivit uppsagd på grund av arbetsbrist så är det Trygghetsstiftelsen som hjälper dig att ta del av dina förmåner i omställningsstödet. För att få det behöver du varit anställd under minst 12 månader i en följd hos samma statliga arbetsgivare. Med omställningsstödet får du stöd att söka nytt jobb, starta egen verksamhet eller hitta en utbildning. Det finns också fler förmåner du kan ha nytta av.

Dina förmåner med omställningsstödet

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist får du en längre uppsägningstid med omställningsstödet än den du får enligt lagen om anställningsskydd (LAS) eller ett centralt kollektivavtal. Din totala uppsägningstid med omställningsstöd kan uppgå till max 12 månader.

Läs mer om uppsägningstider vid arbetsbrist.

För att du så snabbt som möjligt ska kunna hitta en ny sysselsättning har du möjlighet att vara tjänstledig utan löneavdrag för att genomföra de omställningsaktiviteter du planerar och dokumenterar tillsammans med Trygghetsstiftelsen. Du måste informera din arbetsgivare om planeringen och de förändringar som sker. Det är din arbetsgivare som beslutar om tjänstledigheten.

Om du får lön för att till exempel pröva annat arbete under tiden du är tjänstledig ska den avräknas från uppsägningslönen.

Om du under eller efter din uppsägningstid får en ny anställning med lägre lön än den du hade i din tidigare anställning så får du en inkomstförstärkning i 780 dagar. Inkomstförstärkningen motsvarar mellanskillnaden mellan din tidigare lön och din nya lön. Du kan max få 30 procent av din tidigare lön, den du hade när du blev uppsagd. 

Mer information om din ekonomiska trygghet med omställningsstödet

Du som har a-kassa har rätt till 300 dagar med en a-kasseförstärkning. Har du barn under 18 år kan du få ytterligare 150 ersättningsdagar. A-kasseförstärkningen ger dig en utfyllnad ovanpå a-kassan som gör att du får en ersättning upp till 80 procent av din lön i 200 dagar. De resterande 100 dagarna får du upp till 70 procent av din lön. Du ansöker hos Trygghetsstiftelsen. 

Mer information om din ekonomiska trygghet med omställningsstödet

Under din uppsägningstid har du rätt till företagshälsovård fram till din sista arbetsdag. Efter den sista arbetsdagen har du bara rätt att slutföra de insatser som du börjat på och som arbetsgivaren redan betalat för.

Efterskyddet gäller i 18 månader efter din sista arbetsdag hos din statliga arbetsgivare. Det betyder att om du blir uppsagd från ett nytt jobb under den perioden och inte omfattas av ett annat omställningsavtal hos den nya arbetsgivaren så får du komma tillbaka in i det omställningsavtal som du hade hos din första statliga arbetsgivare. 

Det gäller också om du avslutar en egen näringsverksamheten som du startat med hjälp av Trygghetsstiftelsen.

Du kan ta del av omställningsavtalets förmåner under din uppsägningstid och under 5 år efter det. Uppsägningstiden kan maximalt uppgå till 12 månader. 

Trygghetsstiftelsen stöttar dig till ny sysselsättning

Trygghetsstiftelsen är en omställningsorganisation som stöttar dig som blivit uppsagd eller redan blivit av med jobbet.

Läs mer om ditt stöd hos Trygghetsstiftelsen

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss