Ett arbetsgivarintyg innehåller uppgifter om din anställning och ska fyllas i av din arbetsgivare när du slutar på din arbetsplats. Blanketten för arbetsgivarintyg ser likadan ut för alla a-kassor och finns att hämta hos bland annat STs Akassa. Många arbetsgivare sköter dessa intyg helt elektroniskt.
Arbetsgivarintyget behöver du när du söker arbetslöshetsersättning hos a-kassan när du befinner dig mellan två jobb. Din arbetsgivare måste enligt paragraf 47 i lagen om arbetslöshetsförsäkring lämna ut ett arbetsgivarintyg.
47 § i lagen om arbetslöshetsförsäkring
”Arbetsgivaren ska på begäran utfärda arbetsintyget på en särskild blankett”
När du ansöker om arbetslöshetsersättning begär akassan ett intyg för dina tolv senaste arbetade månader. Har du haft anställning på olika stället eller flera olika anställningar hos samma arbetsgivare behöver du flera intyg.
Det är du som är skyldig att lämna in intyget till akassan och som har laglig rätt att få intyget. Vill din arbetsgivare inte lämna ut intyget till dig kan du kontakta ST.
Om din arbetsgivare inte har fyllt i intyget rätt eller använt en gammal blankett kan intyget behöva kompletteras. Då kommer du i första hand att få ett kompletteringsbrev om vad som saknas. Du får dock inte själv komplettera intyget utan behöver ta upp det med din chef.
Enligt Arbetsdomstolen har du rätt att även få arbetsbetyg när du slutar på jobbet. Dessutom står det ofta med i kollektivavtalet vad som ska ingå i betyget.
Ett arbetsbetyg skiljer sig från ett arbetsintyg. Medan du behöver intyget för att då ut arbetslöshetsersättning kan det vara bra att ha betyget för de framtida jobb du kommer söka.
I betyget lägger arbetsgivaren till vitsord, det vill säga en bedömning av hur du har utfört dina uppgifter. Arbetsgivaren beskriver alltså sin uppfattning av dig som anställd.
Innehåller information om dig, arbetsgivaren och anställningens längd.
Innehåller beskrivning av arbetsuppgifter, ansvar, befogenheter med mera.
Innehåller information om krav på kompetens, behörighet och personliga egenskaper.
Innehåller omdömen rörande hur du har skött dina arbetsuppgifter, dina personliga egenskaper och din yrkesskicklighet.
Innehåller ett sammanfattande omdöme och understryker dina positiva egenskaper.
Omdömen är det som ditt arbetsbetyg består av och ju mer beröm desto bättre betyg. Vid kortare anställning kan det vara svårt för din chef att ge dig ett omdöme, då kan ett arbetsgivarintyg räcka.
Det är ovanligt att ett omdöme är negativt. Betyget kan vara ok och då kan vitsorden utelämnas. Det kan alltså vara svårt att veta hur positivt ett omdöme egentligen är.
Här är några exempel på hur omdömen kan tolkas.