Om opinionsbloggen

Det här är Fackförbundet STs blogg för analyser och kommentarer. ST är det största fackförbundet inom staten med drygt 98 000 medlemmar. Vi som skriver här är utredare, jurister och kommunikatörer och jobbar alla på ST. På bloggen hittar du inlägg om statlig styrning, ledning och värdegrund. Vi vill påverka statliga verksamheter utifrån medarbetarnas kompetens och medborgarnas behov.

Fackförbundet ST är partipolitiskt obundet. Andra viktiga värderingar för oss är att vi är demokratiska, solidariska, trygga i förändring och arbetsplatsnära.  Vi som bloggar gör personliga inlägg som utgår från STs värderingar men de ska inte i varje detalj tolkas som Fackförbundet STs ståndpunkter.

Öppenheten inom det offentliga är en fråga som förtjänar vår uppmärksamhet. Dessvärre stannar diskussionerna oftast av vid att en enskild person eller chef får skulden för brister inom den enskilda myndigheten. Sedan släpper vi det, tills ett nytt fall dyker upp.

Året är 2045. En gammal gåta berättas i ny tappning. Vad är det som går och går men aldrig kommer fram till dörren? En klocka? Nej, en statligt anställd. Hen har tvingats effektivisera bort möjligheten att lämna kontoret och gå hem.

Efter lång väntan står det klart att en introduktionsutbildning för statligt anställda kommer att bli verklighet. Det har Fackförbundet ST kämpat för länge. Beskedet är glädjande, men utformningen på utbildningen ger skäl för fortsatt diskussion.

En myndighet kan inte ha bemanning för alla möjliga tänkbara scenarion. Våra gemensamma skattemedel behöver fördelas utifrån de behov som finns. Det är dock lättare sagt än gjort, inte minst eftersom behoven förändras. Ofta plötsligt.