Distansarbete är här för att stanna
Publicerad: 2025-04-23
Distansarbete är här för att stanna. Det fastslår Fackförbundet ST i en ny rapport och menar att regler och rutiner för hur det ska gå till måste fattas i samråd med fack och medarbetare utifrån verksamhetens förutsättningar.
Fackförbundet STs rapport om distansarbete
Rapportens övergripande resultat
- 2 av 5 ser inga nackdelar med distansarbete.
- 8 av 10 tycker att minskad restid är den största fördelen med distansarbete.
- 7 av 10 upplever att det är lättare att få ihop livspusslet med distansarbete.
- 8 av 10 tycker att det är lättare att fokusera vid hemarbete.
- 1 av 3 anser att den största nackdelen med distansarbete är minskad social sammanhållning.
- 1 av 4 chefer har svårt att skilja på arbete och fritid vid distansarbete.
En övervägande majoritet av Fackförbundet STs medlemmar upplever att möjligheten att arbeta på distans är fantastisk. Det beskrivs av vissa som det bästa som hänt i arbetslivet. Efter en djupdykning i frågan, som redovisas i rapporten ”Distansarbete är här för att stanna – är staten redo?” kan vi konstatera vinster för både arbetsgivare, medarbetare och samhälle.
Distansarbete är vägen till ett mer hållbart arbetsliv och samhälle. Minskade arbetsresor ger mer tid för annat och bidrar till både bättre återhämtning och större trivsel. Dessutom vittnar många om att de kan arbeta mer effektivt och fokuserat hemifrån, det är lättare att koncentrera sig.
I våra egna undersökningar om distansarbete ser vi att allt fler är positiva och att de upplevda problemen blir allt färre.
Trots det ser vi hur flera myndigheter sätter upp hårdare regler kring distansarbete. ST har undersökt läget på Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan samt universitets- och högskolesektorn, och kan konstatera att argumenten för regleringen inte alltid håller:
- Att chefen ska kunna se alla sina medarbetare fungerar ändå inte om vissa medarbetare sitter på annan ort, vilket ofta är fallet.
- Att öka den sociala interaktionen och lära av varandra, fungerar inte i de aktivitetsbaserade kontoren, där man inte alltid sitter tillsammans även om man är på plats.
- Att medarbetaren ska omfattas av vissa myndigheters skalskydd, måste ändå hanteras eftersom många utför sitt arbete på platser utanför kontoret även när de inte distansarbetar
Det största problemet är dock att reglerna beslutas över huvudet på medarbetare och verksamhetschefer, som är de som bäst kan avgöra om det finns förutsättningar för distansarbete. Reglerna beslutas centralt och ofta utan samråd med facket. Kombinerat med att argumenten för införandet inte alltid håller, skapas frustration hos medarbetarna. Särskilt som det också upplevs vara svårt att få undantag från gällande regler om antal dagar på kontoret. Vi vet att inflytande över den egna arbetssituationen är viktigt för att stärka arbetsglädjen och minska stressen. Därför är detta bekymmersamt.
Redan innan pandemin arbetade många myndigheter över geografiska gränser; i dag finns tekniken och möjligheten att skapa ett inkluderande arbetsliv oavsett på vilken geografisk plats medarbetaren befinner sig.
Med denna vetskap är det förvånade att vissa arbetsgivare vill begränsa och försvåra möjligheten att arbeta på distans, trots att medarbetare och många chefer vill behålla och utveckla distansarbetet.
Distansarbete: Det här vill Fackförbundet ST
Fackförbundet ST vill:
- att det individuella inflytandet över arbetet ska öka, oavsett varifrån det utförs.
- att alla arbetsgivare ska erbjuda sina anställda möjligheten att arbeta på distans. De som nekar distansarbete ska tydligt kunna motivera varför.
- att alla statliga arbetsplatser ska teckna avtal som ger goda förutsättningar för distansarbete.
- att statliga arbetsgivare vid behov ska garantera sina anställda en fysisk arbetsplats.