Statligt anställda utsätts för sexuella trakasserier från medborgare

Publicerad: 2025-03-06

Pressmeddelande Sexuella trakasserier på arbetsmarknaden är fortfarande ett allvarligt problem, det visar Fackförbundet STs nya rapport Sexuella trakasserier på jobbet. Mer än var femte ung kvinna som jobbar inom staten eller på statligt uppdrag uppger att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Trots att det snart är 8 år sedan #metoo pågår dagligen sexuella trakasserier på arbetsplatser runtom i Sverige. Fackförbundet ST har sammanställt data från medlemsundersökningar från de senaste åren och även Verians Trakasseribarometer och fram träder ett tydligt och tyvärr alltför bekant mönster – unga kvinnor är de mest utsatta. Men också något som inte varit så känt, nämligen att anställda i staten med kontakt med allmänheten utsätts i störst omfattning.

– Att utsättas för sexuella trakasserier på jobbet ska ingen behöva vara med om. Tyvärr vet vi att det ändå förekommer i oroväckande hög utsträckning. Att vi dessutom har en lagstiftning som inte täcker trakasserier från så kallad tredje part måste åtgärdas omgående, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Sexuella trakasserier från tredje part – medborgare, klienter, kunder – räknas i dag inte som sexuella trakasserier enligt den nuvarande diskrimineringslagen. Det medför att det inte finns tydliga och starka krav på arbetsgivaren att vidta åtgärder att förebygga dessa trakasserier.

Kriminalvården, Polisen, Statens institutionsstyrelse (SiS) och Spårtrafiken är de arbetsplatser inom Fackförbundet STs avdelningar där flest utsätts för sexuella trakasserier. Till exempel visar rapporten att mer än var tredje kvinna anställd i spårtrafiken anger att de blivit utsatta.

– Vi måste skapa trygga arbetsplatser som gör att anställda vågar anmäla när de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Arbetsgivare behöver ta ansvar för det förebyggande arbetet, säger Martina Cras, utredare på Fackförbundet ST och författare till rapporten.

Nyckeltal
12 procent av Fackförbundet STs medlemmar har blivit utsatta för sexuella trakasserier.

1 av 4 av de utsatta uppger att förövaren inte var en kollega eller chef, utan en kund, klient eller medborgare – så kallad tredje part.

22 procent av kvinnor mellan 18 och 29 år uppger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier, av dessa uppger 47 procent att förövaren varit från tredje part.

Mer än varannan av de som utsätts berättar inte för någon att de utsatts för sexuella trakasserier på jobbet.

Kajsa Edqvist

Presskommunikatör Fackförbundet ST

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss