Fallet med Rebellmamman väcker FN-kritik
Publicerad: 2024-10-09
Pressmeddelande FNs särskilde rapportör uttrycker stark oro i fallet med ST-medlemmen som blev av med sin tjänst på Energimyndigheten på grund av att hon var engagerad i miljörörelsen Rebellmammorna. FN kräver nu svar från regeringen för hur Sverige efterlever Århuskonventionen. Fackförbundet ST, som anmälde ärendet till Justitiekanslern, välkomnar nu att granskningen även sker inom ramen för FN-systemet i väntan på ett beslut från JK.
– Man kan inte gömma sig bakom säkerhetsskyddslagen för att inskränka en grundlagsstadgad rättighet, som yttrandefriheten. Men det är det som Energimyndigheten och civilförsvarministern försöker göra, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på fackförbundet ST.
En provanställd medarbetare på Energimyndigheten fick sin säkerhetsklassade provanställning avslutad i förtid efter att uppgifter i media ifrågasatt säkerhetsprövningen. Personen, som är ST-medlem, hade varit öppen med sitt politiska engagemang från början, men efter uppmärksamheten meddelade arbetsgivaren att provanställningen skulle avslutas omedelbart med motiveringen att medarbetarens säkerhetsklassning dragits tillbaka.
Fackförbundet ST menar att det finns inget i medlemmens agerande som kan anses graverande mer än att hon uttryckt sympati för personer som utövat civil olydnad. Att betrakta det som en säkerhetsrisk i nivå med terrorhandlingar blir absurt med tanke på att flera riksdagspartier har skrivningar som öppnar för civil olydnad.
Läs mer: Fackförbundet ST anmäler Energimyndigheten för kränkning av grundläggande fri- och rättigheter
FN-rapportören har i en skrivelse till den svenska staten uttryckt sin oro för hur Sverige har hanterat fallet, och ställer ett antal frågor kring Energimyndighetens och civilförsvarminister Carl-Oskar Bohlins agerande i ärendet. Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin har erkänt att han var i kontakt med Energimyndighetens generaldirektör om hur den aktuella säkerhetsprövningen var utförd, för att därefter deklarera angående säkerhetsklassningen att ”sånt här inte ska få hända”.
–Civilministerns uttalande efter att vår medlem blev uppsagd är mycket anmärkningsvärt. Det kan tolkas som ett aktivt motarbetande av miljöengagemang hos statstjänstemän, och en vilja att inskränka yttrandefriheten för statligt anställda, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST.
Regeringen har via Sveriges representation på FN i Geneve svarat att man inte kan uttala sig om de aktuella omständigheterna eftersom fallet är föremål för JK´s granskning. Ett beslut från JK väntas först nästa år. Ärendet är också föremål för granskning av Riksdagens konstitutionsutskott.
– Säkerhetsprövningen i det här ärendet är vårdslöst hanterad av Energimyndigheten, men också av regeringen i sin respons på den uppmärksamhet som ärendet har fått. Fallet har skapat en stor oro bland statligt anställda med säkerhetsklassade tjänster, om vad man får och inte får göra på sin fritid. Därför är det bra att även FN tittar på ärendet, säger Joakim Lindqvist.
Bakgrund Århuskonventionen
Århuskonventionen är en internationell konvention som garanterar medborgares tillgång till miljöinformation samt rätten att påverka beslutsprocesser inom området. Sverige ratificerade konventionen 2005.