Med PSI bär Fackförbundet STs röst över gränserna
Publicerad: 2024-11-27
PSI, Public Services International, är en global sammanslutning av fack för offentliganställda som Fackförbundet ST är en del av. Tack vare idogt engagemang har Fackförbundet ST fått en framträdande roll inom PSI. Här kan du läsa mer om hur ST, genom PSI, är med och gör skillnad världen över.
Medlemsförbunden i PSI, Public Services International, representerar tillsammans 30 miljoner arbetstagare i över 150 länder. Fackförbundet ST har länge haft en aktiv roll i organisationen och sedan hösten 2023 är STs förbundsordförande, Britta Lejon, även ordförande för PSI.
Vad gör PSI?
De över 700 medlemsförbunden i PSI är allt från små lokala fackföreningar till stora, landsomfattande organisationer – som Fackförbundet ST. PSI representerar alla typer av offentliganställda. PSIs övergripande mål är att stå upp för viktig samhällsservice och de arbetstagare som gör den möjlig.
I en globaliserad värld behöver fack samarbeta över landsgränser för att möta gemensamma utmaningar. Några av PSIs viktigaste frågor är rätten att organisera sig, jämställdhet, rättvis klimatomställning och ett stopp för den ständiga jakten på besparingar i offentlig sektor.
Ett globalt påverkansarbete
PSI arbetar mycket med påverkan, vilket handlar om allt från att uppvakta beslutsfattare till att ta fram offentliga kampanjer. I och med att många medlemsförbund har begränsade resurser möjliggör samarbetet inom PSI att dela på kostnaderna. Förbunden inom PSI delar även på gemensamma kunskaper och erfarenheter.
En annan viktig insats är att PSI driver utvecklingsprojekt för att stärka lokala fackföreningar i länder med omfattande kränkningar av fackliga rättigheter. Tillsammans med PSI driver Fackförbundet ST flera projekt för att skydda människors rätt att organisera sig. Via de här projekten stöttar ST också de aktuella fackförbundens arbete för en rättvis klimatomställning, för att skydda migranter och för att främja kvinnors rättigheter. Till exempel har ett av STs jämställdhetsprojekt lett till en kraftig ökning av kvinnor på ledande position i flera fackförbund i Nordafrika och Mellanöstern.
PSI fungerar som ett skyddsnät
I många konfliktdrabbade länder drabbas offentliganställda extra hårt. Därför gör PSI insamlingar där pengarna kan gå till lokala fackföreningar, men också till humanitära insatser. PSI arbetar även med upprop för att sätta press på repressiva regimer som fängslar människor för deras fackliga engagemang. Det blir svårare för dessa beslutsfattare att tysta de som är fackligt engagerade om de vet att flera förbund världen över unisont kommer att höja sina röster.
Samarbete på EU-nivå
PSI har regionala delar och den europeiska heter EPSU, European Public Service Union. Denna organisation är förhållandevis självständig och är faktiskt med och påverkar de arbetsmarknadsfrågor som diskuteras och beslutas inom EU. Exempelvis har EPSU varit med och förhandlat fram partsgemensamma avtal för att skydda arbetstagare. Ett annat exempel gäller digitalisering och löntagares ”rätt att koppla ned”, alltså att slippa svara på jobbmejl och liknande dygnet runt.
Fackförbundet ST kan påverka – tack vare storleken
Förutom att delta i utvecklingsprojekt så är ST också representerade där PSIs beslut tas, inte minst genom Britta Lejons ordförandeskap. STs internationella sekreterare är dessutom med och koordinerar den sociala dialogen mellan fack och arbetsgivarrepresentanter i statlig sektor om villkoren för statsanställda i EU. Allt det här är bara möjligt tack vare den gemensamma styrkan från STs medlemmar.