Karin för Fackförbundet STs talan i Bryssel
Publicerad: 2024-11-25
Politiska beslut om arbetsmiljö och hur arbetsplatser fungerar kommer allt oftare från EU-nivå. Därför är Fackförbundet ST en aktör i förhandlingar även utanför Sveriges gränser. STs internationella sekreterare Karin Brunzell har sedan tidigare i år ett viktigt uppdrag som ordförande för en kommitté som samlar alla medlemsländers fackförbund på statlig nivå.
Det införs allt fler gemensamma regler för arbetsmarknaden i EU. Två exempel är de nya reglerna för dygnsvila och direktivet om minimilöner. Fackförbundet ST vill företräda sina medlemmar på alla arenor där beslut som påverkar dem tas och det spelar idag stor roll för alla i Sverige vad som händer i EU. Därför följer och förhandlar ST en rad frågor på EU-nivå.
Karin Brunzell är internationell sekreterare på Fackförbundet ST. Hon har jobbat med fackliga frågor på internationell nivå i många år och hon ser en förändring där de fackliga parterna måste jobba mer för att få inflytande.
–Vi fackförbund har för lite inflytande i EU idag. Parterna i form av fack och arbetsgivare har möjlighet att komma med synpunkter på lagförslag som rör arbetsmarknaden, men det är upp till EU-kommissionen hur mycket de tar hänsyn till våra förslag, säger Karin.
Experter på staten, även i EU
Precis som hemma i Sverige är STs fokus och spetskompetens statligt anställda och personer som jobbar på statligt uppdrag. Det fattas många beslut om arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå där den statliga sektorn inte är inbjuden på samma sätt som den privata. Därför är det viktigt för ST att ta plats och agera i EU. Det handlar om att statsanställda ska kunna ha inflytande över sin situation.
Sedan i våras har Karin Brunzell ett nytt uppdrag, som en av två ordförande i den så kallade NEA-kommittén, som representerar alla fack i staten i de olika EU-länderna.
– Jag delar ordförandeskapet med en fransman. De största skillnaderna i hur arbetsmarknaden och fackförbund fungerar i EU finns mellan Frankrike och Norden. När vi båda nominerades till ordförande insåg vi att det skulle bli mycket lättare att föra arbetet framåt om vi delade på ordförandeskapet. Så det gör vi nu och det fungerar utmärkt, säger Karin.
Förhandlar med EU-kommissionen
Som ordförande sitter Karin i förhandlingar med bland annat EU-kommissionen, som är det organ som lägger fram lagförslag på EU-nivå, som medlemsländerna och Europaparlamentet sedan förhandlar och beslutar om. När de är beslutade ska alla medlemsländer implementera dem, vilket görs på olika sätt beroende på att vissa länder har mer lagstiftning kring arbetsmarknaden, medan till exempel Sverige reglerar mer i kollektivavtal.
–En viktig förhandlingsfråga som vi varit involverade i gäller rätten till information och konsultation för de cirka 10 miljoner statstjänstemän som finns i EU-länderna. Det har kallats en EU-MBL. Den har faktiskt inte påverkat Sverige men alla andra medlemsländer. Så där har vi som svenskt fack kunnat dela med oss av en bra modell som EU tagit efter, berättar Karin.
Den senaste frågan som Karin varit med och förhandlat handlar om våld från tredje part, en fråga STs senaste arbetsmiljöundersökning visade är aktuell för medlemmarna. Där har man valt att inte tecknat ett avtal mellan fack och arbetsgivare på EU-nivå, utan ta fram en checklista med områden som behöver jobbas igenom.
– Under de fem år jag kommer sitta som ordförande ska jag jobba för att arbetsmarknadens parter ska tas in i tidigt i arbetet med arbetsrättsliga frågor på EU-nivå. Vi behöver kunna ha inflytande när beslut fattas som berör våra medlemmar, avslutar Karin.