Vy uppifrån över ett grönt landskap med hälften i torka

Klimat: Det här vill Fackförbundet ST

Publicerad: 2024-08-20

Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot mänskligheten och kräver samarbete och engagemang från alla samhällssektorer för att hanteras. Fackförbundet ST har tillsammans med andra fackförbund en avgörande roll i klimatomställningen.

Historiskt har facken varit drivande i stora samhällsförändringar och nu finns alla möjligheter att bidra även i denna globala utmaning. Som fackförbund kan vi arbeta på flera fronter för att driva på klimatomställningen och främja en grön omställning och rättvisa arbetsvillkor - lokalt på våra arbetsplatser, centralt i avtalsrörelser och i politiska processer för att påverka lagstiftning.

Utdrag ur Fackförbundet STs förbundspolitiska program, antaget på förbundets kongress i maj 2024: 

Klimatomställningarna är en facklig fråga och kanske det främsta hotet mot folkhälsan. De påverkar inte bara hela samhället utan också människornas liv. Vad som sker på arbetsplatserna är därför viktigt. Vi i fackföreningsrörelsen måste bevaka att omställningen sker rättvist. Fackförbundet ST vill särskilt peka på de statliga verksamheternas avgörande roll i arbetet med klimatomställningar.

Staten bör leda klimatomställningen, vara en förebild, agera solidariskt och rättvist, både nationellt och internationellt. Klimatomställningen får inte öka de sociala klyftorna. I arbetet för klimatet måste staten försvara demokratin och dess värden.

Här kan du läsa hela kapitlet om klimatfrågan i det förbundspolitiska programmet.

Klimatomställningen: Det här vill Fackförbundet ST

Några av kraven i det förbundspolitiska programmet:

  • att det inrättas en omställningsmyndighet med det övergripande ansvaret för det svenska samhällets gröna omställning 
  • att det införs klimatomställningsanslag till samtliga myndigheter för att snabba på deras arbete med klimatomställning. Medlen ska enbart användas för omställningsarbetet och regelbundet utvärderas och redovisas för exempelvis Naturvårdsverket
  • att det finns ett obligatoriskt klimatperspektiv i statens upphandlingar som ställer krav på leverantörer och produkter som minskar utsläppen av växthusgaser och anpassar sig till klimatförändringarna. Att dessa krav uppfylls måste löpande följas upp

    Vad Fackförbundet ST gör i klimatfrågan

    Nytt fackligt uppdrag - klimatansvarig i styrelsen

    Klimatförändringarna innebär att alla arbetsplatser behöver ställa om. Därför har Fackförbundet ST beslutat om ett nytt styrelseuppdrag – klimatansvarig. Uppdraget innebär att ha det övergripande ansvaret att tillföra kunskap och driva klimatfrågorna som en del av styrelsearbetet.

    Du som är förtroendevald inom ST och tycker det låter som ett intressant uppdrag kan anmäla dig till några träffar under hösten där du får lära dig mer om vad det innebär att vara klimatansvarig. Vi kommer även prata om vad just fackligt klimatarbete är för något.

    Klimatfrågor vi drivit i avtalsförhandlingar 

    • Hur verksamhetens klimatpåverkan ska minska ska bli en fråga som diskuteras mellan facket och arbetsgivaren. 
    • Våra medlemmar ska ha inflytande över var och hur de jobbar. Större möjlighet att arbeta på distans kan bidra positivt till klimatutvecklingen. 
    • Ett hållbart arbetsliv handlar om att arbetsmiljön ska vara god och där ingår hur vårt arbetsliv påverkar klimatet.

    TCO:s klimatpolitiska program

    Fackförbundet ST är medlem i TCO, som samlar 12 fackförbund. I augusti 2024 presenterade TCO ett klimatpolitiskt program med nära 50 förslag för en rättvis klimatomställning. ST har varit aktiva i framtagandet av programmet och kommer fortsätta jobba för att arbetsmarknadens parter spelar en aktiv roll i klimatomställningen. Programmet finns att ta del av på TCO:s hemsida.

    Fackförbundet ST

    Box 5308

    102 47 Stockholm

    Besök: Sturegatan 15

    Telefon: 0771-555 444

    E-post: st@st.org

    Orgnr: 802003-2101

    Följ oss