Francisco Carrazana

Att vara skyddsombud är att göra skillnad

Publicerad: 2021-10-07

Francisco Carrazana är huvudskyddsombud på Migrationsverket och vi passade på att ställa tre frågor till honom inför Skyddsombudens dag den 27 oktober.

Hur har ditt uppdrag som skyddsombud påverkats under coronapandemin?  

– Det har blivit en utmaning att utveckla rollen i och med att vi arbetat på distans. De naturliga mötena är en viktig del av att vara huvudskyddsombud och detta har uteblivit helt när man inte varit på jobbet. Samtidigt har jag kunnat fortsätta mitt arbete med digitala möten där jag träffat lokala skyddsombud varje månad för att få relevant input gällande arbetsmiljön. Dock så är det nog en hel del frågor som fått vänta i och med pandemin.  

Men jag kan också se att det digitala har underlättat en del. Det har varit lättare att ta snabba avstämningar med exempelvis arbetsgivare, HR och facken. Innan vi började jobba digitalt gick så mycket tid åt till olika fysiska möten.  

Vilka lärdomar kring arbetsmiljöarbetet kan du ta med dig från pandemin in i tiden vi går in i nu där allt fler återgår till arbetsplatsen?  

– Jag tar med mig en hel del, framför allt hur viktigt systematiskt arbetsmiljöarbete är. Hur man både kan utveckla och förändra arbetssätt i och med införseln av distansarbete.  

Jag tar också med mig att det är så otroligt viktigt för den enskilda individen, hur mycket man ska arbeta från jobbet eller hemifrån. Detta är en diskussion som är väldigt viktig framöver. Många har fått ihop sina livspussel på ett helt annat sätt när de jobbat hemifrån. Å andra sidan har vi de medarbetare som inte vill något hellre än att vara på arbetsplatsen.

Jag tror det är viktigt att arbetsgivaren differentierar medarbetarnas behov på ett annat sätt framöver. Framför allt behöver man tänka på vad som fungerar för den enskilda individen ur ett organisatoriskt och främjande perspektiv och hur man kan få det att fungera i organisationen.

Vad fick dig att bli skyddsombud från början?  

– Jag har alltid drivits av ett starkt rättvisepatos. Jag ville jobba övergripande för att göra skillnad, för att kunna skapa goda arbetsmiljöförhållanden för den enskilda medarbetaren. Att kunna visa att arbetsmiljö är för alla och hur viktigt det är, det vi gör. Så helt enkelt att alla ska ha en dräglig arbetsmiljö där vi jobbar för att leva och inte tvärtom.   

Vad är det bästa med att vara skyddsombud?   

– Det bästa med att vara huvudskyddsombud är att jobba jämsides med arbetsgivaren för en förbättrad arbetsmiljö och att det man säger och gör, skapar skillnad. Att få hjälpa medarbetarna är också fantastiskt kul och givande. När man är inblandad och stöttar i svåra ärenden där man lyckas är också fantastiskt. 

Läs mer om viktiga perspektiv inför och under återgången till arbetsplatsen här.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss