En kvinna står lutad mot pelare på kontor och tittar ut ur bild

Tjänstledighet

Publicerad: 2022-04-19

|Uppdaterad: 2024-08-26

I grund och botten innebär tjänstledighet att du är ledig från arbetet utan betalning. Du kan i vissa fall ha rätt att vara tjänstledig – i andra sammanhang måste du be om lov. Vi hjälper dig att förstå vad som gäller.

Det finns många olika anledningar till att anställda vill vara tjänstlediga. Två av de vanligaste är tjänstledighet för studier respektive tjänstledighet för att testa ett annat jobb. Det går också att ta ut tjänstledigheten på många olika sätt, beroende på dina skäl till tjänstledighet – exempelvis en timme om dagen, två dagar i veckan eller på heltid.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon generell rätt till tjänstledighet. I många fall får chefen helt enkelt säga nej. Läs gärna mer om de regler som gäller för tjänstledighet för att få veta mer om dina rättigheter. Behöver du veta mer om vad som gäller på just din arbetsplats, tveka inte att kontakta ditt lokala fack. De kan också, vid behov, hjälpa dig att hävda dina rättigheter.

Du som jobbar på en myndighet kan även ha nytta av vår FAQ om tjänstledighet i staten. Där får du bland annat veta mer om dina rättigheter och hur en tjänstledighet kan påverka dina villkor och uppgifter på jobbet.

Om du funderar på att ta tjänstledigt önskar vi dig lycka till. Tänk på att en väldigt stor del av alla på arbetsmarknaden är tjänstlediga någon gång i livet – arbetsgivarna är vana vid att hantera detta.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss