Tjänstledighet för studier – det här behöver du veta
Publicerad: 2022-04-19
|Uppdaterad: 2024-11-07
Planerar du att ta tjänstledigt för att studera? Här svarar Fackförbundet ST på några vanliga frågor om tjänstledighet för studier.
Frågor och svar om tjänstledighet för studier
1. När har jag rätt att vara tjänstledig för studier?
Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara tjänstledig för studier om du uppfyller något av följande krav:
- Du har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna
- Du har varit anställd hos arbetsgivaren minst 12 månader under de senaste två åren
Din chef har möjlighet att skjuta upp din begärda studieledighet i sex månader från det att din ansökan om ledighet har lämnats in. Därför behöver du tänka på att lämna in din ansökan i god tid innan du börjar studera.
Om du är osäker på om du kommer att bli antagen till studierna bör du ändå ansöka om ledighet. Om studierna inte påbörjas kan du dra tillbaka din ledighetsansökan. Din rätt till studieledighet upphör om du inte blir antagen.
2. Vilken typ av studier omfattas av studieledighetslagen?
All typ av utbildning som följer en studie- eller kursplan. Det kan till exempel vara ett program eller enstaka kurser på högskola eller folkhögskola, yrkesutbildning eller distansutbildningar av olika slag.
3. Har jag rätt att jobba hos min arbetsgivare fast jag är tjänstledig för studier?
Nej. När du ansöker om en längre period av studieledighet är det därför viktigt att tänka på hur du utformar din ledighetsansökan. Om du till exempel vill jobba hos den arbetsgivare som du är studieledig från under lov så bör du söka flera ledighetsperioder åt gången. Specificera mellan vilka datum du vill vara ledig för studier och när du vill jobba.
4. Kan jag vara studieledig på heltid men samtidigt ”jobba timmar” hos min arbetsgivare?
Ja, om ni kommer överens om det.
5. Kan jag ta ett annat jobb samtidigt som jag är studieledig?
Nej, såvida din arbetsgivare inte går med på det. Det beror på att din tjänstledighet grundar sig i studieledighetslagen. Det finns däremot inget som hindrar en arbetsgivare från att godkänna att du vid sidan av dina studier jobbar extra hos en annan arbetsgivare.
6. Kan jag avbryta min planerade studieledighet och gå tillbaka till jobbet?
Ja. Om du har varit ledig i mindre än ett år har du rätt att gå tillbaka till din arbetsplats två veckor efter att du meddelat arbetsgivaren att du har avbrutit studierna. Har du varit ledig i över ett år gäller en månad.