”Jag hade inte klarat mig utan facket”
Publicerad: 2022-04-26
Studenten Fanny Franzén blev uppsagd från sitt jobb när hon minst anade det. Då kom Fackförbundet ST till hennes räddning.
Beskedet kom som en blixt från klar himmel. Det var augusti 2019 och Fanny Franzén fick plötsligt ett mejl från sin arbetsgivare om att hon skulle bli uppsagd från sitt extrajobb.
– Jag förstod verkligen ingenting. De gav bara ett kort och tydligt besked, utan någon som helst förklaring, berättar Fanny Franzén när vi möts en tidig fredagseftermiddag.
Jobbet hade hon haft utöver studierna, som en extra inkomst.
– Det betydde verkligen så mycket för mig att få ha det här extrajobbet. Jag trivdes så bra där och framför allt var det till stor hjälp för mig ekonomiskt. Som student är man ofta i behov av en sidoinkomst.
Chocken lägger sig
När chocken lagt sig började Fanny Franzén känna sig hjälplös, så dagen efter försökte hon söka upp sin arbetsgivare för att ta reda på vad som hade gått snett.
– Senast jag hade hört från min chef hade jag fått beröm för mitt arbete, så jag förstod ingenting. Jag var så förvirrad. När jag talade med arbetsgivaren kunde de inte ge någon vidare förklaring, utan bad om att få återkomma, vilket skulle ta större delen av hösten. Jag kunde i stort sett inte göra mer än att vänta.
Det dröjde till mitten av oktober, då Fanny Franzén fick det slutgiltiga beskedet om att hon inte skulle få fortsätta sitt jobb, men fortfarande utan någon tydlig förklaring.
När Fanny Franzén försökte hitta en lösning på hur hon bäst kunde hantera sin situation fick hon tips i en Facebook-grupp om att bli medlem i ett fackförbund. Hon gav sig ut på nätet för att ta reda på vilka fackförbund som finns och när hon upptäckte Fackförbundet ST hittade hon hem. Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95 000 medlemmar.
– Jag fastnade för att Fackförbundet ST var kopplade till universitetet och att det dessutom var gratis för mig som student att gå med i det. Då fanns det verkligen ingenting att förlora.
Fackförbundet ST till undsättning
Fanny berättade om sin dåvarande situation för Fackförbundet ST.
– För att kunna få hjälp måste man egentligen vara medlem innan problem uppstår, men Fackförbundet ST gjorde vad de kunde, trots allt.
Tillsammans kom man överens om att skicka vidare det mejl som Fanny hade skickat till facket, där hon beskrivit sin situation, till hennes arbetsgivare.
– Det hjälpte att ha facket i ryggen, för efter att vi hade skickat mejlet sattes processen igång. En process jag kallar för Kafkaprocessen, eftersom jag, precis som den tjeckisk-österrikiske författarens roman, blev dömd, utan att få veta vad jag hade gjort.
En dag i november samma år fick Fanny Franzén till slut återkoppling från arbetsgivaren.
– De förklarade att de hade dröjt med att svara för att de först ville ta reda på vad som hade hänt. Sedan bad de om att få träffa mig.
Tillbaka till studentjobbet efter STs inblandning
Väl på plats fick Fanny erbjudande om att komma tillbaka.
– Jag fick inte riktigt något svar på varför jag blivit avskedad. Däremot kunde de erbjuda mig en annan tjänst, vilket kändes helt okej. I dag har jag haft det nya extrajobbet sedan drygt ett år tillbaka och trivs jättebra.
Fanny Franzén är övertygad om att hennes situation hade sett helt annorlunda ut om hon inte hade fått hjälp från Fackförbundet ST.
– Det var när jag visade att jag hade dem i ryggen som arbetsgivaren började agera.
Nu vill Fanny rekommendera andra som studerar att bli medlem i fackförbundet.
– Det känns extra tryggt att vara med i ett fackförbund. Eftersom det är gratis för studenter att gå med i Fackförbundet ST så tycker jag att man ska gå med i det. Man vet aldrig vad man kan råka ut för. Det är jag ett bevis på.
För när tragedin väl är inträffar, då finns fackförbundet där som ett stabilt och tryggt stöd.
– Om något skulle hända kan facket ge information och stödja dig genom processen, men framför allt kan de berätta vilka rättigheter du har. I mitt fall hittade de ett kryphål, vilket gjorde att jag kunde komma tillbaka till arbetsplatsen. Det var en otrolig lättnad. Så i min värld är facket hjältar.
Text: Elin Liljero Eriksson