
Internationellt stipendium
Resan kan skjutas upp vid behov
Vi har förståelse för att dina planer kan ändras och vi vill inte att du tar onödiga risker. Därför kommer det vara tillåtet att skjuta upp resan om du anser att det är nödvändigt.
Syftet med stipendiet är att stötta medlemmars internationella engagemang och ge ökad kunskap om det fackliga arbetets bidrag till demokrati och utveckling.
Vem kan söka?
För att söka behöver du vara medlem i ST (studentmedlem, doktorandmedlem eller yrkesverksam medlem).
Som studentmedlem kan du söka stipendium för att genomföra en fältstudie utomlands som ska resultera i en uppsats. Ämnet ska ha koppling till STs verksamhetsområden, till exempel:
- Fackligt arbete
- Hållbar utveckling
- Sociala rörelser
- Demokrati
- God förvaltning
- Mänskliga rättigheter
Som yrkesverksam medlem behöver fältstudien utomlands inte resultera i en uppsats. Istället bedöms fackliga relevans. Du kan exempelvis söka för att delta i utbildning, konferens, besök av fackförbund i annat land eller andra typer fältstudier i syfte att öka kännedom om fackliga frågor i Sverige eller omvärlden. Om du är tveksam på vad som gäller går det bra att ta direktkontakt och fråga.
Ansök senast 15 maj
Ansökningar kan göras fram till och med 15 maj. Datumet kan dock ändras utifrån hur situationen med covid-19 utvecklas under våren.
Hur mycket kan jag få?
Varje termin utses 2 till 4 personer som tillsammans får dela på 20 000 kronor för att genomföra sina studier. Det går bra att kombinera med andra stipendier som exempelvis Minor Field Studies.
Hur söker jag?
Fyll i ansökningsblanketten längst ner på sidan och maila till magnus.runsten@st.org. Du kan även posta din ansökan till: Fackförbundet ST, Box 5308, 102 47 Stockholm. Märk kuvertet "Internationellt stipendium".
Hur väljs stipendiaterna?
För studenter bedöms ansökans akademiska kvalitet, metod och genomförbarhet. För yrkesverksamma medlemmar som inte ska skriva uppsats bedöms studiens fackliga relevans och genomförbarhet.
ST prioriterar studier med koppling till länder där förbundet har utvecklingssamarbeten, samt studier med tydlig koppling till STs värdegrund och verksamhetsområde, t ex fackligt arbete och fackliga rättigheter.
Inspiration inför din ansökan
Om du behöver inspiration inför din studie, läs gärna dessa blogginlägg om tidigare stipendiaters berättelser.
- Ella Petrini är i London för att studera kampanjerna mot outsourcing ur ett rörelseperspektiv
- Sujata Maini, Folkhälsomyndigheten, har gjort en fältstudie om kvinnors situation på den indiska arbetsmarknaden
- Freja och Julia vill ge en röst åt dem som producerar vårt vin
- Sebastian fick resestipendium för att skriva uppsats i London
- Alice ställer frågan om menskoppar kan öka jämställdheten i Uganda?
- Astrid reste till Jordanien för att undersöka språkets betydelse i mötet med offer för sexuellt våld