Verksamhetsplan
Publicerad: 2021-05-17
För att styrelsearbetet ska ge resultat är det viktigt att sätta mål för verksamheten. Här hittar du tips inför er verksamhetsplanering och en mall för verksamhetsplan.
Det fackliga arbetet ska vara offensivt och bygga på medlemmarnas vilja och engagemang. I verksamhetsplaneringen beskriver vi vad vi vill, varför vi gör det vi gör och hur vi ska gå tillväga. Verksamhetsplaneringen ska vara ett verktyg för att uppnå de fackliga målen.
Mall för verksamhetsplanering.
Att ha koll på innan ni börjar
- Övergripande ramar för Fackförbundet STs arbete hittar ni i förbundets stadgar
- Få koll på Fackförbundet STs övergripande verksamhetsplan. Den bestäms av förbundsstyrelsen. Fler mål kan finnas i din avdelnings eller sektions verksamhetsplan.
Er verksamhetsplan
Inför årsmötet behöver ni som styrelse ta fram en egen verksamhetsplan. Verksamhetsplanen är en inriktning för året som kommer där ni lyfter upp prioriterade frågor och områden. Verksamhetsplanen beslutas om på årsmötet.
Tips för en bra verksamhetsplan
Ha en tydlig struktur och se till att verksamhetsplanen är konkret
Undvik luddiga formuleringar som ”verka för” i verksamhetsplanen. Formulera gärna ”SMART-a” mål, det vill säga specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsatta. Ta gärna hjälp av målstyrningsmodellen när ni ska ta fram verksamhetsplanen.
Ha en rimlig ambitionsnivå
Hur mycket hinner ni med på ett år? Om det är större händelser på gång framöver, till exempel en omorganisation, kanske ni behöver prioritera bort något annat eller hitta arbetssätt där fler engageras. Det kan till exempel handla om arbetsgrupper där medlemmar utan förtroendeuppdrag ingår.
Involvera medlemmarna!
Låt gärna medlemmar vara med och föreslå inriktningsområden och prioritera. Ett tips är att använda en övning som heter IdePro.
Glöm inte kommunikationen
Gör gärna en plan också för er kommunikation. Det här behöver inte vara en del av verksamhetsplanen som ni tar beslut om på årsmötet, men det underlättar för den kommande styrelsen att i god tid ha planerat vad som behöver kommuniceras. Fundera på vad och när ni vill kommunicera med medlemmar, arbetsplatsombud och arbetsgivaren. Läs mer här.