Förtroendevalda planerar medlemsmöten

Medlemsmöten – tips och inspiration för dig som förtroendevald

Publicerad: 2024-06-14

Fackligt arbete blir som mest framgångsrikt när medlemmarna visar vägen för vilka frågor som det lokala facket borde driva. Här samlar vi våra bästa tips för att göra dina medlemsmöten så bra som möjligt.

Medlemsmöten är tillfällen att prata om aktuella frågor och lyssna in vad medlemmarna på arbetsplatsen tycker. Det kan handla om vilka arbetsmiljöfrågor Fackförbundet ST borde driva, en fråga det lokala facket jobbar med för stunden eller att samla inspel till en kommande förhandling med arbetsgivaren. Förutom konkreta uppslag till det fackliga arbetet bidrar bra medlemsmöten till engagemang och tillhörighet – två viktiga faktorer bakom ett levande lokalt fack.

Men hur gör man då? Här är fyra tips för bättre medlemsmöten.

Ha ett tydligt syfte med mötet

Handlar det om att informera, inspirera till engagemang, samla in åsikter eller hitta en gemensam lösning på en utmaning? Fundera på vad ni vill med mötet och utforma det därefter. Berätta konkret vad medlemmarna kan förvänta sig redan i inbjudan. Förväntas deltagarna mest lyssna eller vara mer aktiva och ha kamera och mikrofon påslagna?

Mötena blir ofta bäst om de utgår från frågor som är aktuella på arbetsplatsen just nu. En aktuell arbetsmiljöfråga som många kollegor pratar om eller en planerad förändring i organisationen är ett par exempel.

Mötet kan också utgå från mer allmänna frågor, till exempel:

  • hur chefer följer upp hur arbetsmiljön ser ut
  • vilka rättigheter medlemmarna har som anställda
  • hur arbetet med likabehandlingsfrågor kan utvecklas på arbetsplatsen

Få hjälp att komma i gång med det fackliga arbetet

Med våra medlemsaktiviteter får du som förtroendevald ett konkret underlag att utgå ifrån när du samlar kollegorna. Beställer du aktiviteten via vår butik ingår ett fikabidrag. Missa inte heller Fika med facket – digitala halvtimmesföreläsningar som du får hjälp med att hålla.

Så kommer du igång

Välj tider och former som får fler att vilja delta

Till skillnad från till exempel årsmöten finns inget regelverk som styr hur ofta medlemsmöten ska hållas. Det bästa är om det finns en rutin så att dina kollegor vet när och hur mötena anordnas. En lyckad modell brukar vara att satsa på regelbundna, korta träffar.

Här är några andra saker att tänka på.

  • välj en tid som passar många kollegor
  • fundera på hur ni når flest medlemmar – genom ett fysiskt eller digitalt möte
  • undvik särskilt arbetsintensiva perioder
  • prova en avslappnad mötesform som bjuder in till engagemang
  • bjud på fika eller frukost – med medlemsaktiviteter som beställs i vår butik ingår ett fikabidrag

Fysiskt, digitalt – eller mitt emellan?

Medlemsmöten måste inte hållas i sammanträdesrum. Många gånger passar andra former bättre. Det viktigaste är att träffarna blir av och att tiden och upplägget passar medlemmarna. Jobbar de flesta hemifrån? Då kanske helt digitala möten passar bäst. Ett annat alternativ är att göra det möjligt att delta både digitalt och fysiskt.

    Låt fler komma till tals

    För att många perspektiv ska få ta plats finns ibland behov att strukturera diskussioner under mötet. Här är tre sätt att lyssna in fler.

    • Bikupor. Låt deltagarna prata två och två kring en frågeställning. Om mötet handlar om en planerad omorganisation, låt till exempel medlemmarna fundera över hur förändringen konkret kommer påverka arbetsvardagen. Låt deltagarna skriva upp sina resultat på blädderblock, post it-lappar eller i ett gemensamt digitalt dokument. Därefter får alla berätta vad de kommit fram till.
    • Smågruppsdiskussion. Deltagarna får arbeta i smågrupper och diskutera ett område eller en frågeställning. Det kan vara olika uppgifter vid olika bord som grupperna sedan får presentera och som övriga kan ge synpunkter på. Metoden är bra om det finns flera olika frågeställningar och begränsat med tid.
    • Gå laget runt. Låt var och en i tur och ordning säga vad de tycker i en viss fråga. Att gå laget runt kan också användas som ett komplement vid andra mötesmetoder för att fånga upp sådant som inte kommit fram, gärna i slutet på mötet innan ni avrundar.

    Håller ni mötet helt eller delvis digitalt? Ta gärna hjälp av digitala samarbetsytor och verktyg som Menti och Kahoot för att snabbt ta tempen och få medlemmarnas inspel kring aktuella frågor.

    Tänk på att du inte behöver kunna svara på allt

    Ibland kan det kännas som att du som facklig företrädare ska ha färdiga svar på alla frågor som medlemmar kan tänkas ha – eller i förväg kunna ge löften om att få igenom vissa krav gentemot arbetsgivaren. Men så fungerar inte fackligt arbete. Att lyssna in, svara på det du kan och erbjuda dig att kolla upp eller ta en fråga vidare räcker i nästan alla lägen.

    Fackförbundet ST

    Box 5308

    102 47 Stockholm

    Besök: Sturegatan 15

    Telefon: 0771-555 444

    E-post: st@st.org

    Orgnr: 802003-2101

    Följ oss