Gå från grupp till team
Publicerad: 2021-05-17
Som styrelse leder ni tillsammans. Därför är det viktigt att ni är en fungerande arbetsgrupp.
Ett fungerande team kännetecknas av det åstadkommer goda resultat på ett effektivt sätt. Resultat kan till exempel handla om fler nya medlemmar, nöjda medlemmar eller vinster i förhandlingar med arbetsgivaren.
En väl fungerande styrelse kännetecknas också av att styrelsemedlemmarna själva trivs i gruppen och att alla deltar aktivt i styrelsearbetet.
Läs även våra tips för att få ihop gruppen på distans.
Gruppens fem faser
En ny grupp behöver gå en resa, en grupputveckling, för att bli ett effektivt team. Det kan ta tid. Organisationspsykologen Susan Wheelan delar in gruppens utveckling i fem faser. Här kan du läsa mer om varje fas i korthet.
Första fasen: Tillhörighet och trygghet
Gruppmedlemmarna lär känna varandra. Fokus ligger på att skapa trygghet och tillhörighet. I den här fasen är medlemmarna artiga, håller med varandra och förväntar sig att ledaren ger direktiv. Som ordförande behöver du hjälpa din grupp genom att ge ramar och mål och förmedla gruppens uppdrag.
Andra fasen: Opposition och konflikt
I den här fasen börjar det skava lite i gruppen. Konflikter uppstår, öppna eller dolda. Meningsskiljaktigheter kring mål och roller finns i gruppen. Som ledare kan du hjälpa gruppen genom att låta allas bilder komma fram och låta gruppen få omvärdera tidigare beslut som rör mål, roller eller arbetssätt. Dialogen behöver ta plats, men håll er till sakfrågorna. Det är viktigt att konflikterna inte blir personliga.
Tredje fasen: Tillit och struktur
I den tredje fasen blir det lättare. Det finns en samsyn kring era mål och ni har kanske justerat rollerna. Det finns en struktur som alla är överens om. Tilliten ökar och ni kan ha konstruktiva diskussioner. Här uppstår också en behaglig känsla och ibland vill gruppen träffas bara för att ha trevligt ihop. Som ledare kan du börja ge gruppmedlemmarna mer utrymme att själva hitta arbetssätt. Men var uppmärksam på att gruppen inte bara ska ha mysigt ihop utan även hitta fokus i arbetet.
Fjärde fasen: Arbete och produktivitet
Här har gruppen kommit till den mest produktiva fasen. Gruppen har hittat sitt arbetssätt, fokuserar på sin arbetsuppgift och presterar på hög nivå. Alla känner och förstår hur de själva bidrar till det gemensamma arbetet och gruppens mål. Ledarens roll blir att vidareutveckla verksamheten och kanske fånga upp idéer utanför ramarna.
Sista fasen: Avslut
Den sista fasen är ett avslut eller upplösning av gruppen. I en demokratisk förening sker det till exempel när en mandatperiod tar slut. Då kan många olika känslor uppstå. Motivationen kan sjunka och kanske glider gruppen tillbaka till någon av de tidigare faserna. Som ledare bör du se till att knyta ihop säcken, utvärdera och lyfta det ni åstadkommit. Enskilda samtal med personer i styrelsen är ett sätt att fånga upp oro, ilska, frustration eller sorg.
Lär dig mer om grupprocesser i Partsrådets utbildning
Partsrådet har tagit fram en kort e-utbildning på cirka 60 minuter där de olika faserna i en grupprocess beskrivs och hur ni kan jobba för att gruppen ska fungera bra. Se gärna detta tillsammans i styrelsen och diskutera hur ni som grupp kan komma vidare.